Jan van Eyck: Mária, ég királynője

0
575

A királynővé koronázott Mária teljesen elmerült Isten jelenlétében ezében Szentírás. A kék szín az ég, Isten szimbóluma. A mennybe felvett és ott megkoronázott Mária Istent imádja, dicsőíti.

Van Eyck a 15. század első felében élt, de gyerekkoráról kevés információ áll rendelkezésünkre. 1390 körül született, valószínűleg nemesi családban. Először 1422-ben Hágában munkálkodott, majd 1425-től Bruges-ben és Lillében festett, járt Portugáliában is. Jó Fülöp burgundi herceg szolgálatában dolgozott, aki a művészetek legfőbb védnöke volt Flandriában.

Jan van Eyck azon szűk körű művészréteghez tartozott, akik meggazdagodtak és a társadalom részéről nagy elismerésnek örvendhettek. 1431-ben házat vásárolt Bruges-ben, 1433-ban kötött házasságot egy Margaret nevű hölggyel, akiről szintén hiányos források maradtak fenn. A festő feleségéhez fűződő érzelmeit, ragaszkodását az a bensőséges portré is tükrözi, amelyen megörökítette feleségét, Margaret van Eycket.

Az itt elemzésre kerülő festmény egy nagyobb alkotás, a genti szárnyasoltár egyik részlete, amelyet a festő testvérével, Huberttel együtt közösen alkotott meg. Mária alakja az oltár nyitott állapotában látható, az Atya jobbján, Keresztelő Jánossal szemben. A Szűzanya teljes királyi díszben látható, ruháját és koronáját drágakövek és gyöngyök sokasága díszíti. Koronájának felső részén különböző virágokat figyelhetünk meg. Felismerhető a liliom, a rózsa, a gyöngyvirág és az ibolya. Más ábrázolásoktól eltérően hiányzik a fehér fátyol és a rózsaszín tunika, ehelyett öltözékét a mélykék dominálja. A kék szín az ég, Isten szimbóluma. A királynővé koronázott Mária immár teljesen elmerült Isten jelenlétében és szemlélésében. Kezében a Szentírást tartja, nyitott ajka beszédet sejtet.  A mennybe felvett és megkoronázott Mária nem tesz mást, mint Istent imádja, dicsőíti az ő műveiért.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 35-ös számában.

MEGOSZTÁS