Sydney-ben lesz a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Böcskei László püspök videóüzenete az 53. NEK lezárását követően

0
134
Fotók: képernyőképek a videóüzenetből

Sydney-ben lesz az 54. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), derül ki Böcskei László nagyváradi püspök videóüzenetéből, amelyet az idei NEK-et lezáró szentmisét követően tettek közzé a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldalán. Amint arról hírt adtunk, szeptember 8–15. között az ecuadori Quito adott otthont az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amelynek mottója: „Mindnyájan testvérek vagytok!” (Mt 23,8). A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (RKPK, CER) küldöttjeként Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Vakon Zsolt irodaigazgató is részt vett az eseményen. Böcskei László püspök videóüzenetének szerkesztett változatát közöljük.

A mai szentmisével befejeződött az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus itt, Quitoban, Ecuador fővárosában. Előző este a főváros nevezetes terén, a Szent Ferenc téren tartott szentmisében a város lakossága és a zarándokok sokasága is csatlakozott ehhez a rendezvényhez. A szentmisét egy nagyon megható, körülbelül másfél órás körmenet követte, amely a Szent Ferenc térről egy másik, az ecuadori nép számára fontos nemzeti szentélyhez vezetett, ami kötődik Jézus szívéhez és Mária szeplőtelen szívéhez. Egészen latin-amerikai hangulatú körmenet volt. Mindenki részt vett, ott voltak, akik imában, énekben kísérték az oltáriszentséget, az eucharisztikus Krisztust. Több megálló volt, úgy, ahogyan a mi vidékünkön is szokásos az úrnapi körmenetben.

Az útvonal egész hosszúságában virágszőnyeg volt előkészítve. Ezen haladtunk az oltáriszentség kíséretében, majd amikor célhoz értünk, a nemzeti szentélynél eucharisztikus szentségi áldást adott a pápai legátus, a bíboros, majd mindenki elvonult az oltáriszentség előtt. Nagyon szép volt, hogy az itteni népszokások is felvonultak, így tisztelegtek és így fejezték ki tiszteletüket, ragaszkodásukat az oltáriszentség iránt. Énekeltünk, imádkoztunk: imádkoztunk a világ bajaiért, problémáiért, a helyi egyházakért, a hivatásokért, a békéért, a világ vezetőiért. Imádkoztunk mindenkiért, aki úton van és keresi Istent, keresi a találkozást Istennel. Igazi áldás, kegyelem forrása és ideje volt ez a körmenet.

A záró szentmisében hálát adtunk mindazért, amit itt megtapasztalhattunk. Megköszöntük a rengeteg önkéntes munkáját, a szervezést és a kedvességet. Utóbbi különösképpen kiemelendő, hiszen nagyon kedvesek az ecuadori emberek, és így mutatkoztak meg előttünk a szervezők is.

Bejelentették a következő, 54. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszínét, amely ezúttal Sydney lesz Ausztráliában. Most már nem marad más hátra, minthogy lassan összecsomagoljunk és Isten segítségével elinduljunk vissza Európába, és ugyancsak Isten segítségével reméljük, hogy megérkezünk otthonunkba, egyházmegyénkbe. Addig is mindenkit szeretettel köszöntök! Imádsággal kísérjenek és imádsággal kísérjük mi is valamennyiüket!

A videóüzenet alapján összeállította Szász István Szilárd.