Fesztiválozás keresztény szemmel – hogy egy Lelkes nyarad legyen!

0
207
Fotó: Ő az út

Egy egyházkritikus csapat tagjából hogyan lehet Isten szolgálójává válni? Egy Istenre mutató fesztiválsátor és a benne önkénteskedők szerető odafordulása is olyan impulzus lehet egy kereső ember számára, hogy akár egy világi fesztivál közben is elindul az élete átformálódása. A nyárral és a vakációval együtt kezdetét vette a fesztiválszezon. Keresztény és világi fesztiválok háza táján is szétnéztünk, hogy programokat, lehetőségeket villantsunk fel a nyárra. Ugyanakkor arra is kértük szerzőinket, hogy reflektáljanak arra, szerintük keresztényként hogyan lehet fesztiválozni.

Meleg, napsütés, barnulás, vattacukorillat, zsivaj, fények, késő esti szellő, csillaghullás. Mi másra asszociálnék ezekről, mint a nyár adta szabadságérzésre? Ha engem kérdeznek, szerintem olykor igenis érdemes teret adni és hagyni, hogy döntsön a Lélek arról, hol engedjük kibontakozni.

Mi, ha nem egy értékekben erős, biztonságos közeg lehet a legmegfelelőbb tér a szabadság megélésére? De hogyan, miből válasszak és mit javasoljak?

Hol, miként és mennyire lehet nyáron is jelen és Jelen maradni és vannak-e ma a hőségben tejjel-mézzel folyó földek, jó gyümölcsöt termő fákkal? Avagy erdélyi katolikus fiatalként milyen módon van lehetőségem együtt nyaralni a hitemmel?

Sátorral, matraccal, többen együtt vagy egyedül? Mindre meghív 2024 nyara és sok lelkes, szolgáló szívű szervező által a Szentlélek! Csak tessék, csak tessék!

Ha van olyan felső tagozatos iskolás a kedves olvasó környezetében, aki nyitott az újdonságokra, érdeklik a vele egykorúak és elvarázsolja őt a zene barátsága, a Keresztirány Ifjúsági Szolgálat július 22. és 27. között az 5-8-as korosztályt hívja táborozni és keresni, hogy mi lehet az Az Út?

Azok számára, akik lazulni szeretnének, és inkább egy szabadabb táborélmény után vágyik a szívük, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (továbbiakban FIF) preevangelizációs táborának, a Lazulósnak a szervezői már mindent előkészítettek, lefoglaltak és megrendeltek, úgyhogy július 23. és 26. között a csillagos ég alatt függőágyak várják a megfáradt középiskolásokat.

Minden zenére dobbanó, szolgáló középiskolás szívtulajdonost pedig a Psallite Gitártábor zeneileg felkészült és szolgálatban jártas szervezőcsapata invitál egy fejlődésben és szeretetben intenzív hétre, július 30. és augusztus 3. között.

Augusztusban pedig a nyár fénypontjára szegeződnek a tekintetek! Legalábbis az enyém biztosan, ugyanis megújulásra hív a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT) augusztus 13–17. között! Azok számára pedig, akik már legalább egyszer vettek részt CSIT-en, nyitott az önkéntesként való részvétel lehetősége. Ez még több élményt, új kapcsolatot és Szentlélek-eseményt garantál. No meg hosszabban kitart a CSIT-életérzés (augusztus 9–18.). Ha nem hiszed, járj utána!

Rögtön a CSIT-élmény után a középiskolások szívét célozza Az Ígéretek tábora, ugyancsak a Keresztirány Ifjúsági Szolgálat szervezésében augusztus 26. és 31. között. Hogy mi vár itt a nyitott résztvevőre? Egy garantáltan új élmény, amely által ajtók nyílnak meg és számtalan lehetőség a Szentlélek temploma tárlatának felfedezésére!

Ha akár nagyobb testvérként vagy szervezőként végignézted, hogy hogyan töltekeznek és nyaralnak a jó Istennel a középiskolások, ne aggódj, akad számodra is FIF-es program! A Nézőpont szervezőcsapata épp rád gondolt, amikor az idei rendezvény programját összeállította! Augusztus 31. és szeptember 4. között kezeskednek arról, hogy legnagyobb problémád az legyen, hogy vajon milyen előadást és workshopot válassz, ugyanis párhuzamosan nemcsak két programpont közül választhatsz majd, hanem eldöntheted azt is, hogy egyáltalán választasz-e! Légy Jel-en és válts nézőpontot!

Mindent kipipáltál a nyáron, de még mindig hiányérzeted van? Nyugi! Lesz egy tökéletes program, ahol az említett rendezvények résztvevői, szervezői és mindenki más is találkozhat és együtt emelheti szívét, adhat hálát a nyár szabadságáért és kérhet erőt az elkövetkezőkhöz, ugyanis hol máshol zárnánk a „szezont”, mint az Ő az Út! fesztiválon!

Dezső Renáta

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/27-es számában a Fókusz-összeállítás részeként (Összeállította: Szász István Szilárd).

MEGOSZTÁS