Bánsági Enciklopédia – Vallási képviselők találkoztak Temesváron

0
185

A temesvári román ortodox érsekség – bánsági metropólia székhelyén június 11-én, kedden 10 órai kezdettel informális találkozót tartottak, melynek elnöke Ioan Selejan, Bánság ortodox metropolitája volt, és amelyen részt vett Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus püspök, Angelo Pop, lugosi görögkatolikus általános helynök, Ioan Popescu, a temesvári román ortodox főegyházmegye adminisztratív helynöke, a római katolikus és görögkatolikus egyházak, a temesvári evangélikus és református egyházközségek, az izraelita hitközség, a bánsági nem ortodox felekezetek képviselői, valamint Crișu Dascălu és Ioan David, a Román Akadémia helyi fiókjának képviselői. A temesvári római katolikus püspökség részéről Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros, az egyházmegyei múzeumi gyűjtemény felelőse vett részt.
A találkozó témája a Román Akadémia temesvári részlege által néhány évvel ezelőtt Dr. Nicolae Bocșan néhai akadémikus támogatásával kezdeményezett Bánsági Enciklopédia (Enciclopedia Banatului) elnevezésű nagyszabású projekt volt, amelynek célja a régió történelmének, szellemiségének, kultúrájának és tudományának megismertetése. A Bánsági Enciklopédia eddigi két kötetét már kinyomtatták, az egyiket a történetírásnak, a másikat az irodalomnak szentelték. Jelenleg a Bánság egyházait és vallásfelekezeteit tartalmazó kötet kiadását tervezik.
Ebből az alkalomból a résztvevők úgy döntöttek, hogy az egyházi és világi történelem területén dolgozó szakembereknek kell hozzájárulniuk ehhez a rendkívül fontos projekthez, és hogy a kötetnek tartalmaznia kell a bánsági régió, pontosabban Temes, Krassó-Szörény megyék, a történelmi Bánság – beleértve a jelenleg Szerbiában található részt is –, a határon túli és a Maros folyó bal partján fekvő egész régió személyeiről, intézményeiről, eseményeiről és a egyházi sajtóról szóló információkat is.

Bánsági metropólia / a temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS