A remény és a szeretet áldásával – A Real Madrid az Almudenai Szűzanyának ajánlotta a BL-győzelmet

0
188

A Real Madrid a londoni Wembley Stadionban közel 90 ezer néző előtt június 1-jén 2–0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot, ezzel 15. alkalommal nyerte meg a fociklubcsapatok legrangosabb versenyét, a Bajnokok Ligáját. A Carlo Ancelotti vezette csapat másnap, június 2-án a madridi katedrálisban az Almudenai Szűzanyának köszönte meg és ajánlotta győzelmét.

A kiegyenlített játékot hozó döntőben, a mérkőzés utolsó negyedében ellenfele fölé kerekedve, Daniel Carvajal és Vinícius Júnior egy-egy góljával a Real Madrid 2–0-ra megnyerte a Bajnokok Ligája-döntőt, és  tizenötödik alkalommal emelhették a magasba a klubcsapatok legrangosabb tornájának serlegét.

A Real Madrid „négyese” is rekordot döntött a győzelemmel. A csapat „veteránjai” közül Toni Kroos, aki visszavonul az idény végén, Luka Modrić, aki lehet, hogy még meghosszabbítja a szerződését, Daniel Carvajal 2021-ben négy évet írt alá, abból van még egy, Nacho Fernández ellenben távozik, mindannyian a hatodik elsőségüket szerezték meg a „királykategóriában”.

A teljes csapat – magukkal víve a BL-trófeát – június 2-án, vasárnap délután elment az Almudena-székesegyházba, ahol a Szűzanyának, a spanyol főváros patrónájának ajánlotta győzelmét.

A székesegyházban José Cobo bíboros, madridi érsek várta és köszöntötte a csapatot és vezetőit, amely éppen Londonból tért haza, miután megnyerte a Bajnokok Ligáját. A bíboros beszédében a teljesen megtelt katedrálisban hangsúlyozta, hogy az egész egyházmegye, „amely Madridban él, teljes szívéből köszönetet mond nektek ezért a kupáért, és azért, amit ez jelent számotokra és városunk számára”.

„Gratulálok az erőfeszítéseitekhez és az egész csapat, a szakemberek és az egész klub munkájához. A sport egy eszköz arra, hogy az ember kifejezze a tehetségét, de arra is, hogy építse a társadalmat. Valójában a sport megtanít minket a testvériség értékére, mert a pályán nem számít az ember származása, nyelve vagy kultúrája. Ami számít, az az elkötelezettség és a közös cél” – mutatott rá beszédében a madridi érsek.

Cobo bíboros hangsúlyozta a Real Madrid minden játékosának, hogy „bajnoknak lenni kiváltság, amelyet erőfeszítéssel nyernek el, de ez egyben személyes és társadalmi felelősség is, ahogyan azt önök is tapasztalják”. A madridi egyházmegye részéről „most nagy szeretettel helyezzük az egész csapatot az Almudenai Szűz Mária, Madrid védőszentjének köpenye és oltalma alá, akit a szívetekben hordoztok.

Ő gondoskodik és mint jó anya, közbenjár gyermekeiért, hívőkért és nem hívőkért. Innen mindig megáldja és fogadja mindazok imáit és reményeit, akik rátekintenek, és azokét, akik keresik az élet mély értelmét.”

„Nem tudom, melyik csapatban lenne Jézus, Mária fia, ő, akit a karjaiban mutat nekünk. De kétségtelen, hogy Jézus is jelen akar lenni, és hálát akar adni ezért a kupáért. Segít felismerni, hogy mi az igazán fontos az életben és a történésekben.” Végül a madridi érsek hangsúlyozta, hogy

„Mária elfogadja ezt a kupát, és áldássá teszi mindannyiunk számára, a családjaitok számára, a Real Madrid szurkolói számára és mindazok számára, akik értékelik a jó sportot, amely segít egy jobb világot teremteni, háborúk és erőszak nélkül, csapatmunkával és erőfeszítéssel.

Fegyelmetek és elkötelezettségetek révén nagyszerű célt értetek el. Ez pedig a remény kulcsfontosságú üzenetét hordozza magában, különösen a fiatalok számára.” Beszéde végén Cobo bíboros arra kérte az egész csapatot, hogy folytassák a „jó futballt mindenkiért, Szűz Mária oltalmazzon, áldjon meg és vigyázzon rátok, hogy a remény és a szeretet áldása legyetek mindenki számára. Köszönöm, hogy így játszottatok”. Az ünnepi hálaadás végén a Real Madrid egy, a tizenötödik bajnokok ligája győzelemre emlékeztető mezt adott át a madridi érseknek.

Fordította és szerkesztette: Kuzmányi István

Forrás: Zenit / Magyar Kurír

Fotó: Real Madrid és a madridi főegyházmegye közösségi oldala

MEGOSZTÁS