Első lépések az óvoda felé

0
170
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Nagy sikert aratott a résztvevők körében a családok és óvodák közötti kapcsolat erősítését célzó kezdeményezés. Az „Első lépések az óvoda felé” elnevezésű projekt május 7. és 31. között zajlott Székelyudvarhelyen a helyi polgármesteri hivatal támogatásával. A programban a székelyudvarhelyi Budvár utcai Első lépések központba rendszeresen járó kisgyermekes családok vettek részt.

A projekt célja a családok és az óvodai intézmény közötti kapcsolat kialakítása volt, elősegítve az óvodapedagógusok és a szülők közötti bizalmi kapcsolat létrejöttét. A program során a szülők betekintést nyerhettek az óvoda tevékenységeibe, az óvónők munkájába és a gyerekekhez való hozzáállásukba.

A három fejlesztő tevékenységből álló program nyolc kisgyermekes család számára nyújtott lehetőséget az óvodapedagógusokkal való közös munkára. Az első két tevékenység a Budvár utcai Első lépések központban zajlott, ahol a családok a megszokott, biztonságot nyújtó környezetben dolgozhattak együtt az óvónénikkel. A harmadik tevékenységre a Ficánka napköziben került sor, ahol a családok megismerhették az intézményt és részt vehettek egy ott zajló foglalkozáson az óvónők vezetésével.

A projekt zárásaként a résztvevők ellátogattak a zeteváraljai Babusgató Állatsimogató és Állatparkba, ahol a közös kirándulás tovább erősítette a családok közötti kapcsolatot. A Ficánka napközi óvodapedagógusaival folytatott közös tevékenységek révén a szülők új ismeretekkel és reális tapasztalatokkal gazdagodtak, amelyek segítették őket abban, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak gyermekeik óvodai nevelésével kapcsolatban.

Az „Első lépések az óvoda felé” projekt sikeresen hozzájárult ahhoz, hogy a családok és az óvodai intézmények közötti kapcsolatok megerősödjenek, ezáltal is támogatva a gyermekek zökkenőmentes óvodai beilleszkedését.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas