Az erdő mint az emberi élet nélkülözhetetlen színtere

Erdészeti konferenciát tartottak Nagyváradon

0
188
Fotók: nagyváradi egyházmegye

„Annak a hivatásnak a megélése, hogy védelmezői legyünk Isten művének, lényegi része az erényes életnek, nem valami szabadon választható feladat s nem is a keresztény tapasztalat másodlagos szempontja.” (Ferenc pápa) Az Erdők, az emberi élet nélkülözhetetlen színtere témában tartottak erdészeti konferenciát a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében 2024. június 5-én, szerdán.

A rendezvényt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezte együttműködve a Szűz Mária Erdészeti Hivatallal és az EcoAssist Egyesülettel, amely a Planting Good Deeds erdősítési kezdeményezés elindítója. Az esemény programjában több környezetvédelmi és fenntarthatósági téma is szerepelt, az előadók között pedig brassói, bukaresti, nagyváradi és szucsávai egyetemi oktatók, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium munkatársai, valamint a romániai erdősítési programokban aktív civil szervezetek képviselői is voltak.

Az esemény végén Böcskei László megyés püspök bemutatta a konferencia résztvevőinek a közel hat hektáros palotakert kertészeit is. Karetka Áron erdőmérnök a 2023-ban bekövetkezett erős vihar következményeit ismertette, majd az újraültetésekről szólt, melynek során a kidöntött fák helyett újakat ültetettek. Hiri Krisztián arról beszélt, hogy nap mint nap árad felé a szeretet azoktól, akik folyamatosan visszajárnak a palota kertjébe, elsősorban rekreációs szándékkal, sokan olvasnak, sportolnak, gyerekek és felnőttek, de az idősek is megtalálják itt a természeti szépségeket.

Arias Thaizu, aki Venezuelából költözött Nagyváradra pedig úgy vélte: Isten alkotta meg ezt a szép kertet is, mint ahogy a természet valamennyi szépségét is, melyet nekünk felelősen gondozni és ápolni kell. Isten ezzel azt fejezi ki mennyire szeret bennünket.

Forrás: nagyváradi egyházmegye

MEGOSZTÁS