Tíz tény Boldog Carlo Acutisról, aki az első „millenial”, újgenerációs szent lesz

0
219

Ferenc pápa május 23-ai dekrétumával elismerte a 2006-ban elhunyt olasz tinédzser, Carlo Acutis közbenjárásának tulajdonított második csodát, és ezzel megnyitotta az utat a szentté avatása előtt. A „gamer” és számítógépes programozást kedvelő fiú nagyon szerette az Eucharisztiát, és ő lesz az egyház első, az új évezredben született (millenial) generációból származó szent. Az alábbiakban összegyűjtöttünk tíz tényt róla.

1.        Carlo Acutis 1991. május 3-án született Londonban, ahol édesapja dolgozott. Néhány hónappal később a család Milánóba költözött.

2.        Carlót tinédzserként leukémiával diagnosztizálták. A 2006-ban bekövetkezett halála előtt szenvedéseit XVI. Benedek pápának és az egyháznak ajánlotta fel, mondván: „Minden szenvedésemet felajánlom az Úrnak a pápáért és az egyházért, hogy ne a tisztítótűzbe, hanem egyenesen a mennybe kerüljek.”

3.        Carlo már fiatalkorától kezdve különös szeretettel viseltetett Isten iránt, annak ellenére, hogy szülei nem voltak különösebben hívő emberek. Antonia Salzano, az édesanyja elmondta, hogy korábban csak az elsőáldozásakor, a bérmálkozásán és az esküvőjén járt templomban, de kisgyermekként Carlo nagyon ragaszkodott a rózsafüzér imádkozásához, és miután elsőáldozó lett, olyan gyakran járt misére, amilyen gyakran csak tudott, az iskolájával szemben lévő plébániára. Carlo szeretete az Eucharisztia iránt édesanyját is mély megtérésre ösztönözte. A szenttéavatási ügyét támogató posztulátor szerint „sikerült minden nap elrángatnia a rokonait, szüleit a misére. Nem fordítva történt, nem a szülei vitték a kisfiút a misére, hanem ő maga volt az, akinek sikerült a misére vinnie őket, és másokat is meggyőznie arról, hogy naponta áldozzanak.” Az anya 2023 októberében az EWTN News Nightly című műsornak beszélt fia Eucharisztia iránti szeretetéről. A fiú mindig azt mondta: „Egy koncert, egy futballmeccs bejárata előtt sorok állnak, de az Eucharisztia előtt nem látok ilyen sorokat.” Számára az Eucharisztia volt az élete középpontja.

4.        Carlo gyermekkori hitélete felnőtteket vezetett el a megtérésre és megkeresztelkedésre. Rajesh Mohur, aki az Acutis családnál dolgozott au pairként, amikor Carlo fiatal volt, a fiú életpéldája hatására tért át a hinduizmusról a katolikus hitre. Carlo megtanította Mohurt a rózsafüzér imádkozására, és beszélt neki Krisztus valóságos jelenlétéről az Eucharisztiában. Mohur azt mondta, hogy az egyik dolog, ami nem keresztényként a legnagyobb benyomást tette rá, az Carlo szeretetének és a szegények iránti gondoskodásának tanúsága volt – ahogyan a hajléktalan férfival érintkezett, aki a templom bejáratánál ült, és élelemmel teli tálakat vitt ki az utcán élő embereknek.

5.        Carlo nem félt megvédeni az egyház tanítását, még olyan helyzetekben sem, amikor osztálytársai nem értettek vele egyet. Carlo sok középiskolai osztálytársa emlékszik arra, hogy Carlo szenvedélyesen kiállt az élet fogantatás pillanatától való védelme mellett, amikor az abortuszról volt egy tantermi vita.

6.        Carlo hűséges barát volt. Közismert volt arról, hogy kiállt az iskolában a zaklatott gyerekek mellett, különösen a fogyatékkal élőkért. Amikor egy barátja szülei válni készültek, Carlo különös erőfeszítéseket tett, hogy barátját bevonja az Acutis családi életébe. Barátaival a misén való részvétel és a gyónás fontosságáról, az emberi méltóságról és a tisztaságról beszélt.

7.        Carlót lenyűgözte a számítógépes programozás, és megtanult néhány alapvető kódolást, többek között a C és a C++ programozási nyelveket. Számítógépes tudását és internetes ismereteit arra használta, hogy segítsen a családjának összeállítani egy, az eucharisztikus csodákról szóló kiállítást, amelyet azóta öt kontinens több ezer plébániáján mutattak be. Lelki vezetője tanúsította, hogy Carlo személyes meggyőződése volt, hogy az eucharisztikus csodák tudományos bizonyítékai segítenek abban, hogy az emberek felismerjék Jézus Eucharisztiában való jelenlétét, és így visszatérhetnek az egyházhoz, a szentmisékre.

8.        Carlo szeretett videójátékokkal játszani. Édesanyja úgy emlékszik, hogy szerette a Nintendo Game Boy-t és a GameCube-ot, valamint a PlayStationt és az Xboxot. A játékostársaival beszélgetéseket folytatott a misére és a gyónásra járás fontosságáról, és a videójátékozását heti legtöbb két órára korlátozta. Carlo szerette a Pókembert és a Pokémont is.

9.        Carlo 2006. október 12-én halt meg, és Assisiben temették el. Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy Carlo testét romlatlannak találták, de Assisi püspöke a boldoggá avatása előtt tisztázta, hogy ez az állítás nem volt valós. Holtteste üvegkoporsóban nyugszik Assisiben, ahol látható teste, farmerben és Nike tornacipőben. Boldoggá avatásakor, 2020 októberében ezrek jöttek el imádkozni a sírjához.

10. Ferenc pápa 2024. május 23-án kiadott dekrétumban ismerte el a Carlo közbenjárásának tulajdonított második csodát. A csoda egy Valeria Valverde nevű 21 éves Costa Rica-i lány gyógyulásával kapcsolatos, aki 2022-ben Firenzében tanult, és életveszélyes koponyasérülést szenvedett egy kerékpáros balesetben. A sürgősségi craniotómiát követően is kritikus állapotban lévő lány azután kezdett fokozatosan felépülni, hogy édesanyja a baleset után hét nappal Assisibe zarándokolt, ahol Carlo Acutis koporsójánál is imádkozott közbenjárásért. Valeria aznap kezdett magától lélegezni, fokozatosan felépült, édesanyja zarándoklatát követő tizedik napon a vizsgálatok kimutatták, hogy a kiterjedt agyi bevérzés teljes egészében megszűnt, és minden orvosi előrejelzés ellenére csupán egy hét fizikoterápiára volt szüksége. Két hónappal a balesete után ő maga is elzarándokolt Acutis sírjához.

Az első csoda, amely a boldoggá avatása előtt történt, egy hároméves brazíliai kisfiú meggyógyulása volt 2013-ban, aki születésétől fogva hasnyálmirigy-rendellenességgel élt.

A Vatikán még nem jelentette be Carlo Acutis szentté avatásának időpontját. A szertartásra akár már idén októberben, vagy a 2025-ös jubileumi év során is sor kerülhet, utóbbi ugyanis speciális jubileumi év lesz a fiatalok számára is.

Francesca Pollio Fenton, Courtney Mares / CNA és Courtney Mares / CNA alapján

Fordította: Dénes Gabriella

Fotók, képek: Vatican Media

MEGOSZTÁS