Genfest Magyarországon: Esztergomba hívják a kelet-európai fiatalokat

0
177
Fotó: Újvárosonline.hu

Keresztény ifjúsági találkozóra hívják a fiatalokat július 16–21. között Esztergomba. A rendezvény az idén Brazíliában tartott Genfest regionális eseménye. A hét mottója: „Együtt gondoskodva.” Ennek fényében szó lesz globális és lokális társadalmi problémákról, de a fiatal generációt aktuálisan érdeklő kérdésekről is.

Nem ismeretlen az egyházi és közéleti nyilvánosságban a Genfest ifjúsági találkozó. 2012-ben Budapest adott otthont a rendezvénynek, amire akkor 85 országból 12 ezren érkeztek. 2018-ban a Fülöp-szigeteki Manilában rendezték meg, idén pedig július 16. és 21. között Brazília és São Paulo lesz a házigazda. Emellett világszerte tartanak kisebb, regionális találkozókat azok számára, akik nem tudnak Dél-Amerikába utazni. Magyarországra a Kelet-Európában élő, 18 és 35 év közötti fiatalokat várják.

Kiket vártok az esztergomi találkozóra?

Vince: Elsősorban az istenkereső fiatalokat szeretnénk megszólítani. 12 éve az volt a Genfest mottója, hogy Let’s bridge! Ami olyasmit jelentett, hogy építsünk hidakat, váljunk híddá, legyünk hidak. A mostani helyszínünk, Esztergom sem áll rosszul hidak tekintetében, szimbolikus jelentőségű a Mária Valéria híd, ami összeköti Szlovákiát és Magyarországot, a kelet-európai régió két országát. Júliusban az egész régióból várjuk ide a fiatalokat, hogy közösen gondolkodjunk arról, hogy tudunk kapcsolatokat, nem pedig falakat építeni, hogyan tudunk törődni egymással. Az idei Genfest mottója éppen ezért az, hogy Together to care, magyarul Együtt gondoskodva. Egymásról, magunkról, másokról. Történelmileg nagyon terhelt régióban élünk, látjuk ezt a most zajló orosz-ukrán háború kapcsán is. Számtalan kihívással szembesülünk, amelyekre együtt keresünk majd válaszokat Esztergomban.

Miben lesz más a 2012-es budapesti Genfesthez képest és hogy épül fel a mostani alkalom?

Ági: Ez egy kisebb, családiasabb találkozó lesz azoknak, akik nem tudnak Brazíliába utazni. Mivel kevesebben leszünk, ezáltal szorosabb kapcsolatok is kialakulhatnak, lehetőség lesz egymás jobb megismerésére. Olaszországban, Németországban és Afrikában is lesznek kisebb, helyi genfestek. A program első napjaiban (július 16–18.) magyar előtalálkozót tartunk, a hét második felében pedig Kelet-Európa többi országának fiataljaival együtt lesz nemzetközi találkozó. Előtalálkozókat tartanak Szlovákiában, Szerbiában, Csehországban is. Utána érkeznek majd Esztergomba a fiatalok, ahol július 18-án veszi kezdetét a program közös, nemzetközi része, ami július 21-ig tart. Fontos megemlíteni, hogy egy nemzetközi csapattal dolgozunk együtt az előkészületeken. Lesz olyan programpont, amiért a román fiatalok, egy másikért a szlovákok vagy épp mi, magyarok leszünk felelősek. A legtöbb programot persze közösen szervezzük, de minden résztvevő nemzet valamilyen módon beleadja a részét.

(…)

Milyen programokra számíthatnak a fiatalok?

Ági: A hét során sokféle programon veszünk majd részt. Lesznek workshopok, kerekasztal-beszélgetések, ökumenikus imaest tábortűzzel, békeolimpia, önkéntes munka, táncház, valamint kultúránk megosztása a művészeteken keresztül. A magyar előtalálkozó során például megszólítunk olyan hazai keresztény szervezeteket, amelyek a környezetünkért, a társadalomért tevékenykednek. Például itt lesz velünk a Fazenda da Esperança közösség, akik a szenvedélybetegek istenközpontú, szeretet és alázat által vezérelt kezeléséről beszélnek majd. De lesz szó közéleti, politikai kérdésekről is. Szeretnénk együtt gondolkodni a környező országok fiataljaival arról, kelet-európai fiatalként mit tehetünk a régióért? Szó lesz arról a kihívásról is, amit a mesterséges intelligencia jelent. Családokat is vendégül látunk, akik különböző élethelyzetekről mesélnek majd nekünk, például mint az örökbefogadás vagy a nemzetközi házasságok.

Az időpontra nézve feltűnő, hogy a párizsi olimpia előtt pár nappal lesz a Genfest. A programban szerepel egy békeolimpia is.

Vince: Olyan csoportokat alakítunk majd a sporteseményekhez, amelyekben vegyesen lesznek a fiatalok különböző országokból. Most nem nemzetek szerint versenyzünk, mint az olimpián, hanem együtt. A sport egy kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük egymást és barátságok szülessenek. Lesz röplabda, futball, és más sportok is. Nyilván a jelentkezők számától függően indulnak a különböző sportágak.

Ha már olimpiai láng, a programban szerepel egy tábortűz is.

Ági: Igen, tervezünk egy ökumenikus, gitáros közös éneklést, dicsőítő dalokkal. Ez egy tábortűz mellett még hangulatosabb lehet.

Az interjú teljes terjedelmében au Új Város honlapján olvasható.

Elindult a magyar Genfest-honlap, ahol megtalálható a regisztrációs lehetőség is.

Gőbel Ágoston / Újvárosonline.hu

Fotó: genfest.org és genfest.hu

MEGOSZTÁS