Mindenkinek egy a célja: elérni a csíksomlyói Szűzanyához és megújulni

0
585
Fotó: Csúcs Mária

,,Édesanyánk, hozzád jöttünk, lángadozva, mert szeretünk!”, éneklik a népének szövegét a Csíksomlyóra érkezők, mely sorok talán itt csengenek hű és őszinte módon. Van, aki már hetekkel, napokkal azelőtt, van aki csak pár órával a nyeregbeli szentmise előtt indult útnak, de mindenkinek ugyanaz vált céljává: elérni a csíksomlyói Szűzanyához és megújulni! Idén is mindenki saját maga tulajdoníthatott értelmet a ferences testvérek által választott mottónak, ki-ki a maga életén kezdte, kezdhette a megújulást, lelki, de akár fizikai értelemben is.

És a zarándokok csak özönlöttek Csíksomlyóra, gyalog, lóháton, biciklivel, motorral, vonattal, autóval, busszal. Céljuk egy és ugyanaz: Szűzanya és megújulás. Pénteken már sokan érkeztek meg, mindig jó érzéssel tölt el látni, hogyan érkeznek sorjában az emberek.

Szombat hajnalban indultunk Kolozsvárról, Székelyudvarhelyt elérve pedig már nemcsak a mi autónk igyekezett köszönteni Máriát, hanem egy hosszú kocsisor Csíkszereda bejáratáig. S mint a nyeregben, a dugóban is a fegyelem és a türelem volt jellemző, mintha hirtelen mindenki a legtürelmesebb ember lett volna, várta a kocsisorban a dombtetőt, ahonnan már látszik a kegytemplom két tornya. Mentek mellettünk gyalog, tekerve, de egy hatvan év feletti úr futva indult a Szűzanya felé. Csak egyesek kezdtek előzésbe, de még őket is csak a megújulás hajtotta.

A Szék útján pedig már jöttek az ismerős arcok, helyszínek, tavaly is ezek az árusok álltak itt, a fúvósok, a cserkészek, a keresztalják. Nagy nyüzsgés a kegytemplom előtt és hosszú sor a kegyszoborhoz, a templomban pedig már egy tűt sem lehetett elejteni. A kordon elindult, a tömeg pedig előtte, utána, körülötte, egy céllal: megújulni.

A nyeregbe érve pedig elcsordul a könny, hogy a hitben és az öntudatban közösek mind az ott levő emberek. Hittel tisztelik a Szűzanyát, hittel imádkoznak hozzá. A szentmise kezdetével pedig megáll a nyüzsgés, imára kulcsolt kezekkel több ezer ember csak egy célért fohászkodik a Szűzanyához: megújulásért.

Csíksomlyó maradjon a megújulás helyszíne!

MEGOSZTÁS