Zarándokolni jöttünk, zarándokok vagyunk

0
617
Csíksomlyói búcsú 2024-ben. Fotó: Bíró István

Gyülekeznek a zarándokok a csíksomlyói nyeregben a pünkösdszombati búcsús szentmisére. Sokan közülük már napokkal, hetekkel ezelőtt útra indultak, hogy ma részt vegyenek az ünnepi alkalmon. Ilyenkor Csíksomlyó és környéke a zarándokok énekétől hangos, a különböző településekről érkező keresztalják találkoznak, majd összeérnek és egy hatalmas, közösen ünneplő közösségé formálódnak. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek is részt vesz a pünkösdi búcsún, vele beszélgetett Bíró István ferences sajtóreferens.

Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke milyen gondolatokkal érkezett az idei csíksomlyói pünkösdi búcsúra?

Azt hiszem, hogy nem is gondolatokkal érkezünk, hanem mindenki örömmel, lelkesedéssel, és ez a legfontosabb. Mindig szívesen emlékszem vissza a korábbi évekre. Volt, amikor jégeső nehezítette a zarándoklatot, nem beszélve a kommunizmus éveiről, amikor mindenképpen igyekeztek megakadályozni, és akkor is jöttünk, jöttek a híveink, és ez most is így van. Ne feledkezzünk meg arról, hogy zarándokolni jöttünk, zarándokok vagyunk! Szívesen idézem fel Márton Áron püspökünknek az utolsó körlevelét, amiben nem azt írta, hogy a hitet hagyom rátok örökségül, hanem a hithez való ragaszkodást. Ragaszkodjunk a hitünkhöz, mert ha ragaszkodunk hozzá, akkor a hit meg fog tartani bennünket. Azt kívánom mindenkinek, hogy a hitünkben erősödjünk meg, úgy térjünk haza, hogy érezzük azt, hogy személyes hitünkben, a közösséghez való tartozásunkban megerősödtünk. A gyulafehérvári főegyházmegyében az idei év az ima, a hit által, a hit erejében megújuló közösség éve pasztorális szempontból. Erősödjünk meg hitünkben, az összetartozásban!

„Újuljatok meg!” mottóval a megújulásra biztatnak a csíksomlyói kegyhely őrzői, és valóban kapcsolódik ez az egyházmegye pasztorális évéhez is.

A megújulás azt jelenti, hogy állandóan megújulunk, de meg is erősödünk. Csak úgy lehet továbblépni, hogyha nem állunk meg egy szinten, mert aki a szintet tartja, az igazából nem lép előre. Nekünk fontos, hogy mi zarándokok vagyunk a földi életben. A földi hit gyakorlásában is fontos, hogy megújuljunk, megerősödjünk, haladjunk előre.

Holnap pünkösd ünnepe van, ez is a megújulást szolgálhatja.

Pünkösd a Szentlélek kiáradása. Az Úr Jézus Krisztus megígérte, hogy nem hagy bennünket magunkra, velünk van a világ végig, és azért küldte el a Szentlelket, hogy hét ajándéka által megerősítsen bennünket, segítsen abban, hogy jó keresztények legyünk. Ez nem automatikus ajándék, amit csak úgy készen megkapunk. A Szentlélek ajándéka ingyenes kegyelem és ajándék, de nekünk tenni kell érte. Jó terepnek, jó földnek kell lenni, be kell fogadni a jó magot. Fogadjuk be a Szentlelket, erősödjünk, újuljunk, legyünk bölcsebbek!

Bíró István ferences sajtóreferens