A párizsi Notre-Dame – építőkockákból

0
229
(Fotó: LEGO Group)

Amikor 2019-ben a párizsi Notre-Dame-székesegyház tűzvész áldozata lett, és elpusztult a 861 éves műemlék tornya és tetőszerkezete, a világ gyászolt. A helyreállítás azóta is zajlik, bár a koronavírus-járvány és az időzközben lezajlott vezetőváltások késleltették a folyamatot, de az ügy jelenlegi állása szerint folyó év végére ismét látogathatóvá válik a szent hajlék. Ennek apropóján a több híres épületet is tematizáló építőkocka-készlet-sorozata részeként adja ki a világhírű cég a párizsi Notre-Dame-készletet, ezt a vállalkozás hivatalosan május 7-én jelentette be. A sorozat többek között a Tadzs Mahal és a gízai nagy piramis történelmi értékű épületienk modelljeit is kínálja az érdeklődőknek, de akár a Mona Lisát is össze lehet rakni.

Az építőkockák összerakási folyamata a Notre-Dame építésének történelmileg pontos sorrendjén alapul, egészen a 2019-es tűzvészig. A körülbelül egy láb (mintegy 31,6 cm) magas, 8 hüvelyk (mintegy 20,3 cm) széles és több mint egy láb mély, rendkívül részletes készlet 4383 darabból áll, és a katedrális repülő támpilléreinek, oszlopainak, pilléreinek bonyolult műanyag utánzatait is tartalmazza, amelyek mellett még a tetőn lévő, 12 apostolt ábrázoló 12 kis „nanofigura” is megtalálható. Az egyik ilyen figura befelé néz, és a székesegyház építészét, Eugene-Emmanuel Viollet-le-Ducot ábrázolja.

A Notre-Dame építése 182 évig tartott, és az elemek összerakása is ehhez a folyamathoz igazodik, követhető a négy időperiódus, 1163-tól 1182-ig, 1182-től 1200-ig, 1200-tól 1225-ig és 1225-től 1786-ig zajlott építések sora; igaz, az építőkockákat összerakóknak elegendő lesz legtöbb nyolc óra, hogy a maguk katedrálismásolatát megalkossák.

Nem ez az első olyan terméke a világcégnek, amely történelmi értékű katolikus épületeket modellez. Bob Simon, egy philadelphiai pap néhány évvel ezelőtt megépítette a Vatikánt, amely 500 000 darabból tevődik össze. Ez az alkotás a philadelphiai Franklin Intézet Tudományos Múzeumában volt látható, amikor Ferenc pápa 2015-ben ellátogatott a városba. Simon 2023-ban a Notre Dame Egyetem főépületét is megépítette felkérésre. Élményeiről így fogalmazott: „A Vatikán és a Notre Dame Egyetem főépülete makettjeinek megépítését olyan kontemplatív élménynek találtam, amely lehetővé tette számomra, hogy elgondolkodjak a szépségen és az építészek és építők hitbeli látásmódján” – tette hozzá. – Hiszem, hogy ez a lenyűgözően szép készlet mások számára is hasonló élményeket fog szerezni.”

A Notre-Dame-katedrális modelljét megalkotó LEGO csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és a nevét két dán szóról kapta: „Leg Godt”, ami azt jelenti, hogy jól játszunk. A családi tulajdonban lévő vállalat ma már világszerte több mint 120 országban értékesíti termékeit.

Kate Quiñones / CNA alapján