Arturo Sosa SJ kolozsvári látogatása

0
498

A jezsuita rend általános elöljárója, Arturo Sosa május 13-15. között Kolozsváron tartózkodik, a romániai jezsuita műveket látogatja. Látogatása második napján, május 14-én a Manréza lelkigyakorlatos házban mutatott be szentmisét kolozsvári rendtársaival, majd a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet látogatta meg, amely 2023 novemberében díszdoktorává avatta.

A jezsuita rend generálisa, Arturo Sosa az egyetem napja keretében látogatást tett a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) és a Szabók bástyájában található Az akadémia és a város című állandó, a jezsuiták erdélyi, kolozsvári történetéről szóló kiállításon.

A kolozsvári egyetemet, a mai BBTE-t, 1581-ben jezsuita kollégiumként Báthory István lengyel király, erdélyi fejedelem és Litvánia nagyhercege alapította. Arturo Sosa a BBTE rektora, Daniel David vezetésével, az BBTE munkatársainak és a jezsuita generálisnak a kíséretével együtt meglátogatta az ,,egyetem terét”, a Szabók bástyájában található állandó kiállítást. Beszédében és az BBTE rektorával folytatott megbeszélések során Jézus Társasága legfőbb elöljárója megjegyezte, hogy a kolozsvári egyetemi intézmény, az Academia Claudiopolitana 1581 óta az elsők között volt és van a nemzetközi jezsuita egyetemi hálózatban, amely a Ratio Studiorumot (a jezsuita tantervet) megalkotta és a gyakorlatban alkalmazta. Arturo Sosa SJ rámutatott az eredeti és a mai intézmény közötti értékfolytonosságra is, amelyet az BBTE rektora az inkluzív kiválóság néven foglalt össze.

Forrás: UP News, kolozsvári Manréza Lelkiségi Központ