Szükségünk van a sajtóra?

0
324
A lap, amiért a szívünk dobog. Fotó: Szász István Szilárd (archív)

Az internet és a mesterséges intelligencia (MI) korában úgy tűnhet, hogy a hagyományos sajtóra már nincs is szükség. Az interneten néhány kattintásnyira szinte bármilyen információ elérhető, a mesterséges intelligencia pedig kérdéseinket kivétel nélkül megválaszolja. Olykor még azokat is, amikor „fogalma sincs” a helyes válaszról. Az ingyenesen hozzáférhető, túláradó információ komoly kihívás elő állítja a média munkatársait, akik hivatásukként azon dolgoznak, hogy hiteles és megbízható információval lássák el közösségeiket.

Idén május 12-én ünnepeljük a társadalmi kommunikáció világnapját. Ennek alkalmából a gyulafehérvári főegyházmegyében az erdélyi katolikus sajtó javára gyűjtést is szerveznek, amelynek során a kedves hívek és olvasók anyagi támogatásukkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kihívások ellenére hétről hétre a nyomtatott és online felületeinken folytathassuk missziós küldetésünket, az örömhír terjesztését. Ezúton is köszönjük kedves felajánlásaikat, legjobb tudásunk és igyekezetünk szerint azon leszünk, hogy a jézusi örömhírt minél több emberhez eljuttassuk.

Ferenc pápa január 24-én, Szalézi Szent Ferencnek, az újságírók védőszentjének ünnepén tette közzé a társadalmi kommunikáció világnapjára szóló üzenetét, amelynek középpontjában éppen a mesterséges intelligencia felvetette problémák állnak. A szentatya szerint az MI térnyerésének korában elengedhetetlen, hogy a szív bölcsességére támaszkodjunk, ami „az az erény, amely lehetővé teszi számunkra az egész és a részek, a döntések és következményeik, az erősségek és a gyengeségek, a múlt és a jövő, az én és a mi összekapcsolását. (…) Ez a bölcsesség a Szentlélek ajándéka, vele válik lehetővé, hogy Isten szemével lássuk a dolgokat, megértsük az összefüggéseket, a helyzeteket, az eseményeket, és felfedezzük értelmüket. E bölcsesség nélkül az élet ízetlenné válik, mert éppen a bölcsesség (sapientia) – amely latinul az íz (sapor) szóval hozható kapcsolatba – adja az élet ízét.”

A címben feltett kérdés személyes meglátásom szerint álkérdés, ahhoz hasonló, mint amikor a költő azt kérdezi: „Rabok legyünk, vagy szabadok?” A kérdésre csak egyetlen helyes válasz adható. A szív, amelyet – ahogy Ferenc pápa írja üzenetében – „a szabadság és az élet legfontosabb döntéseinek középpontjaként értelmezünk”, az Istennel való találkozás helye az emberben. Mi azon dolgozunk, hogy a munkánk gyümölcse szellemi és lelki táplálékot szolgáltasson olvasóinknak az egyre bizonytalanabb, téves információktól hemzsegő nyilvánosságban. Fogadják szívükbe szolgálatunkat!

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/19-es számában.