Széles körű összefogás eredménye a Szépművészet évszázada Nagybányán kiállítás

0
137

A nagybányai művésztelep alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás a nagyváradi püspöki palotában szerda délután, a 32. Festum Varadinum rendezvénysorozat részeként. A vernisszázson Lakatos Attila kurátor, a püspökség kulturális referense történelmi léptékűnek nevezte az eseményt. Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: a szervezők célja, hogy a jót, a szépet, a fényt közvetítsék az érdeklődőknek a hétköznapok szürkességében.

A nagybányai művésztelep közel fél évszázados működése zsigereiben formálta át Erdély festészeti életét, jótékony kisugárzása Romániát és Magyarországot is feltöltötte a Párizsból, Münchenből hozott új esztétikával, a naturalizmus, a plein-air, az impresszionizmus, majd a neósok még szabadabb eszmevilágával. Soha még olyan közel nem volt, soha még ennyire együtt nem lélegzett Erdély művészeti élete Európa nagyjaival, mint amikor 1896. május 6-án Hollósy Simon tanítványaival, Thorma Jánossal és Réti Istvánnal festőiskolát alapított a Kereszthegy lábánál.

A művésztelep túlélte az első világháborút, az ország- és korszakváltásokat, a második világégést követő kommunista átrendeződést azonban nem, de hatása máig kimutatható mindkét nyelvterület művészetében. A Nagybányai Művésztelep Megyei Szépművészeti Múzeum segítségével a Nagybányai Szabad Festőiskola és annak utóélete kerül górcső alá a római katolikus barokk püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben, ahol közel félszáz művész több mint száz alkotásával vezetik át a látogatókat a nagybányai művésztelep évszázados történetén. A válogatás nem csupán népes alkotói tábort vonultat fel a művésztelepen korrigáló festőtanárokból és tanítványaik köréből, de technikailag is változatosan épült fel, a festészet mellett a rajzos és a szobrászati arcát is bemutatja az „erdélyi Barbizon”. Az ünnepélyes megnyitón Lakatos Attila, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kulturális referense azt mondta: történelmi léptékű esemény a mai nap, hiszen széles körű összefogás eredményeként valósult meg ez a rendhagyó tárlat, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Nagybányai Szépművészeti Múzeum, valamint a Bihar megyei és Máramaros megyei önkormányzat együttműködésében.

Böcskei László nagyváradi megyés püspök a házigazda szerepében úgy fogalmazott: feladatunk, hogy olyan helyet tudjunk teremteni, ami elhozza a nemeset, a szépet, a jót, a fényt az emberek számára a szürke hétköznapokban. Ott van bennünk a nyitottság a fény felé, az a nyitottság, ami visszatükröződik ezekben a munkákban, amit megcsodálhatunk itt.

Strebeli Robert, a Nagybányai Szépművészeti Múzeum igazgatója, a kiállítás főkurátora meghatódva említette, hogy első alkalom, hogy az általa képviselt intézmény egy másik intézményben állít ki ilyen átfogó tárlatot. Kiemelte Hollósy Simon 1896-ban készül Huszt vára című festményét. A több mint száz kiállított festmény bemutatja a festőiskola fél évszázados történetét, megmutatva minden fontosabb időszakát.

A kiállítás dátumát sem véletlenül választották ki: május 3-án született az egyik jeles magyar festő, Ziffer Sándor, 1896. május 6-án alakították meg a nagybányai festők műhelyüket, ekkor készült el Hollósy Huszt vára c. alkotása is. Hollósy pontosan 106 évvel ezelőtt hunyt el, a jelenlegi tárlaton pedig pontosan 105 alkotást csodálhat meg a közönség.

Muhi Sándor tanár, grafikus, művészeti közíró méltatásában arról szólt: különleges ünnep a mai nap, mert olyan kollekciót láthatunk, amely bármelyikünk számára emlékezetes és fontos lehet főleg akkor, ha az alkotásokat kellő alázattal és tisztelettel szemléljük meg, ha külön „dialógust” folytatunk minden egyes remekművel. Elmondta: már a nagybányai művésztelep megalapítása előtt is volt művészeti élet Nagybányán, hiszen itt dolgozott Mezey József, de Feszty Árpád is. Aki ma Nagybánya központjában vagy annak környékén jár, meg tudja tekinteni élőben azokat a helyeket, ahol egykor a nagybányai festők dolgoztak. A művésztelepen pedig minden apró részlet korhűen lett felújítva – mesélte az író –, majd végül kulisszatitkokat, régi történeteket osztott meg a nagybányai festőművészek tevékenységéről.

Kép és szöveg: nagyváradi egyházmegye