Gyergyócsomafalvi származású kispap kapta a Braun Jenő-díjat

0
564
Fotók: SIS archívum

Bege Lóránd gyergyócsomafalvi származású másodéves papnövendék vehette át a Braun Jenő-díjat április 18-án, csütörtökön a múltévi (2022–2023-as akadémiai év) legmagasabb vizsgázási eredményéért filozófiatörténetből. A díjat dr. András István rektor, szemináriumi filozófia- és filozófiatörténet-tanár alapította egykori munkatársa, Braun Jenő marosvásárhelyi esperes-plébános tiszteletére.

A jelképes anyagi támogatással is járó filozófiatörténeti díjat a kispapok közül annak ítéli oda az alapító, aki a legkiemelkedőbb eredményt éri el filozófiatörténetből az előző akadémiai év során.

A díjat dr. András István rektor, szemináriumi filozófia- és filozófiatörténet-tanár egykori munkatársa, Braun Jenő marosvásárhelyi esperes-plébános tiszteletére alapította, akit marosvásárhelyi káplánsága alatt példamutató főnökként ismerhetett meg. Visszaemlékezésében kiemelte Jenő atya egy gyakori mondását a papságról: „A papság nehéz, de szép!”

Braun Jenő címzetes esperes Tőkésen született 1950. november 16-án. Az általános iskolát szülőfalujában végezte magyar nyelven, majd az V–VIII. osztályos tanulmányait is itt folytatta román nyelven. Ezt követte négy év a kántoriskolában, ahonnan 1967-ben érettségi után felvételizett a gyulafehérvári szemináriumba.
1974. június 23-án szentelte pappá Márton Áron püspök a gyulafehérvári székesegyházban.
Gyergyószentmiklóson, illetve Kézdivásárhelyen szolgált egy-egy évet segédlelkészként, majd egy évet volt plébános Gödemesterházán. Ezt egy 24 éves periódus követte, amikor Szentháromságon szolgált plébánosként. 2001. májusától pedig a marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján egyházközség plébánosa, címzetes esperese volt 2010. március 2-án bekövetkezett haláláig.

Forrás: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ