Önkéntességre motiváló társasjátékot próbálhattak ki Marosvásárhelyen

0
199

Önkéntességre motiváló társasjátékot próbált ki több pedagógus, lelkész és ifjúságsegítő szakember a marosvásárhelyi Caritas Házban.

Az eseményre a helyi jezsuita egyetemi lelkészségről, a református egyetemi lelkészségről (MIFIKE), a Fiatalok Krisztusért Alapítványtól, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemről, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről, a Művészeti Líceumból, a Mihai Eminescu Pedagógiai Főgimnáziumból, az Ügyes Kezek Alapítványtól, az Esély Mindenkinek Egyesülettől, a marosvásárhelyi Családpasztorációs Központtól, a YUPPY Tábormozgalom Egyesülettől, az Outward Bound Romániától, a Remete Szent Antal-plébániától és a Gyulafehérvári Caritastól érkeztek szakemberek.

A találkozó első felében Ludescher László ágazati igazgató üdvözölte a vendégeket. Köszöntőbeszédében fölhívta a figyelmet a játék fontosságára, amely elmondása szerint nem csupán a gyerekek és fiatalok, hanem a felnőttek életének is értékes részét kellene képezze. Hiszen a játék felszabadítja vidámságunkat, kreativitásunkat, problémamegoldó készségünket. A csoportos játékok közben pedig, a játék hevében, szinte észrevétlen kapcsolódunk játékostársainkhoz, jobban megismerjük őket, alkalmazkodunk és kompromisszumokat kötünk, azaz társas készségeinket is fejlesztjük.

Hogy ez mennyire igaz, a résztvevők hamarosan megtapasztalhatták. Fechită Lujza, az önkéntességre buzdító társasjáték egyik kidolgozója, szórakoztató programmal formálta négy csapattá a jelenlévőket. A csoportok elhelyezkedtek az asztaloknál, majd elkezdődött a játék Fekete Gyöngyvér önkénteskoordinátor vezetésével.

A résztvevők a játék első felében a tarka mezővel, a színes lépegető bábukkal és az önkénteskedési lehetőségeket tartalmazó kártyákkal ismerkedtek. A játék második felében társadalmi problémákkal szembesültek. A megoldási lehetőségeken csoportosan kellett gondolkodniuk, majd a játék első felében egyénileg összegyűjtött erőforrásbónuszaikkal közösen megoldaniuk.

Az esemény kiértékelővel végződött, amelynek során a játékosok tapasztalataikat, meglátásaikat osztották meg egymással. Ezek közül két visszajelzést emelünk ki. A pedagógusok szerint a társasjáték jó eszköz lehet arra, hogy kimozdítsák a fiatalokat megszokott környezetükből, és nyitottá tegyék őket új témák befogadására. Ugyanakkor a játék globális problémákkal szembesít, gondolkodásra, felelősségvállalásra, megoldások keresésére és cselekvésre késztet, ezért szeretnék, hogy tanítványaik is kipróbálják.

És vajon szórakoztató? A jó hangulat és vidámság mindenképpen erre vallott.

Orbán Júlia / Gyulafehérvári Caritas

Az elkészült társasjáték és kellékei letölthetőek nyomtatható formátumban ITT.

A program az Európai Unió társfinanszírozásával, az Erasmus+ program keretén belül valósul meg (2022-1-HU01-KA210-YOU-000081331, Húzz lapot az önkéntességre!).