Gyerekekkel beszélgetett és imádkozott Ferenc pápa egy római plébánián

0
203

Ferenc pápa az elsőáldozásra készülő gyerekekkel avatta fel az imaiskolát egy római plébánián április 11-én, csütörtökön. Számos kérdésre szabadon válaszolt és arra buzdította őket, hogy vállalják fel hitüket, forduljanak imával Istenhez a jó és a rossz időkben egyaránt.

„Forduljatok mindig Istenhez, és imádkozzatok hozzá még az élet legnehezebb pillanataiban is! Köszönjétek meg neki a hiteteket, és mindenkor a kis és a nagy dolgokat, beleértve azt is, amit eszel!” Ferenc pápa ilyen javaslatokat adott mintegy 200 gyermeknek, akik elsőáldozásukra készülnek a Róma külvárosában található Vianney Szent János plébánián. A pápa és a kicsinyek közötti nyílt párbeszédből álló találkozó során a szentatya közel egy órát töltött az imaiskola felavatásával. A csütörtöki találkozó volt az első a 2025-ös szentévre szóló találkozók hosszú sorozatából, amelyek a lelki felkészülésként elindított Ima éve részét képezik.

A találkozó-sorozat első állomása: a gyerekekkel

A pápa úgy döntött, hogy e találkozó-sorozatot a gyerekekkel kezdi. A gyerekekkel megvitatott különféle témák között Ferenc pápa hangsúlyozni kívánta, hogy „mondjunk köszönetet mindenért a szülőknek, a barátoknak, a tanároknak és a katekétáknak, de mindenekelőtt Istennek”. „Fontos, hogy mindent megköszönjünk. Például, ha belépsz valakinek a házába, és nem mondasz köszönetet, majd kérsz elnézést, vagy nem köszönsz, az szép dolog?” – tette fel a kérdést a pápa. Az első szó tehát a „köszönöm”. A hála kifejezése mellett emlékeztette őket, hogy kérjenek engedélyt, amikor szükséges, és ismerjék fel, mikor kell bocsánatot kérniük. „Három szó: köszönöm, kérem, bocsánat” – hívta fel a figyelmet a pápa.

Imádkozni az élet sötét pillanataiban is

A gyerekekkel folytatott párbeszédének központi témája az ima volt. A pápa hangsúlyozta, hogy az imának soha nem szabad hiányoznia, még az élet „sötét pillanataiban” sem. „Melyek ezek?” – kérdezte. „Ha valaki meghal, ha valaki elájul, ha veszekszel egy barátoddal.” A gyerekek nem haboztak válaszolni. Az egyik legmeghatóbb kérdés Alice-től érkezett, aki maga is betegséggel küzd, és azt kérdezte: „Hogyan mondhatok köszönetet az Úrnak a betegségben?” „Még a sötét pillanatokban is hálát kell adnunk az Úrnak – válaszolta a szentatya –, mert türelmet ad nekünk a nehézségek elviseléséhez. „Mondjuk együtt, hogy köszönjük Uram, hogy erőt adsz a fájdalom elviseléséhez” – biztatta a gyerekeket a pápa.

Hogyan imádkozol?

„De imádkozol? Hogyan imádkozol? Mit mondhatsz az Úrnak?” – kérdezte újra a pápa a gyerekektől. Az egyik gyerek felállt, és eszébe jutott, hogy a családjával mindig imádkozik evés előtt. „Valami fontosat mondtál” – választolt a pápa. „De tudod, hogy sok gyerek van, akinek nincs mit ennie?” – kérdezte. „Hálát adok az Úrnak, hogy adott nekem enni? Hálás vagyok neki, hogy van családom?” – kérdezte tőlük.„Köszönöm, hogy adtál hitet”Az utolsó kérdés a hit témáját érintette. „Keresztények vagytok? Van hitetek?” – kérdezte Ferenc pápa a gyerekektől. Majd buzdította őket, hogy mondják együtt: „köszönöm Uram, hogy adtál hitet”.

Más gyerekek a halál és a magány okairól kérdeztek, míg Sofia, aki néhány napon belül első áldozó lesz, elmondta, hogy megrázták a háborúk hírei, ami miatt felmerült benne a kérdés: hogyan lehet köszönetet mondani egy ilyen tragikus pillanatban? „Mindig, minden pillanatban köszönetet kell mondanunk az Úrnak!” – mondta a pápa. Majd a párbeszédet azzal zárta, hogy egy javaslatot adott a gyerekeknek. „Mielőtt lefekszel, gondold át: Mit köszönhetek meg ma az Úrnak? Adj hálát” – nyomatékosította.

Szabad párbeszéd Ferenc pápával és közös imádság

Ferenc pápa 50 percig beszélgetett a kicsikkel. A találkozó végén a gyerekekkel közösen elmondott egy „hálaadó imát”, amelyet erre az alkalomra írtak, és a szentévi logóval ellátott szórólapra nyomtattak ki.

Rózsafüzér vagy csokitojás

A szentatya minden gyermeknek ajándékozott egy rózsafüzért. „Hoztam nektek rózsafüzért és csokitojást is. Rózsafüzért vagy tojást kértek?” A kicsik megoszlott választ adtak a kérdésre, ami nevetést váltott ki a hitoktatókból. Nekik és a papoknak ajándékozta a szentatya a „Jegyzetek az imádságról” elnevezésű sorozat első hat kötetét, amelyeket az evangelizációs dikasztérium első szekciója tervezett és a Vatikáni Könyvkiadó nyomtatott ki, hogy segédanyagokkal támogassa a lelkipásztori és az ima életet a remény közelgő szentéve előtt.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS