Nemzetközi versenyt nyert a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar

0
1235
Fotók: Marianum, Szováta Facebook-oldal

A Golden Voices of Montserrat nemzetközi versenyen nagy európai fővárosok kórusait megelőzve első díjat nyert egyházzene kategóriában a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar. Személyes hangvételű beszámolójukat olvashatják.

Fények és színek… ez Spanyolország: a ragyogó türkiz tenger a Costa Brava (Vad part) rejtelmes szikláival, az áprilisi virágba borulással, a Sagrada Familia fényeinek játékával, Montserrat mennybe nyúló hegyeivel, fenséges bazilikájával, s a benne megzendülő harmóniákkal. A Golden Voices of Montserrat nemzetközi verseny megajándékozott résztvevői mindennek a csodának lehettek befogadói. Nyolc nagyszerű kórus jött össze a föld különböző pontjairól: Vilniusból, Brüsszelből, Grúziából, Törökországból, Brassóból – és a Sóvidék-Nyárádmentéről: a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar.

A csodálatos akusztikájú katalán gót stílusú tengerparti, Lloret de Mar-i templom és a Montserrat-i Bazilika voltak a verseny helyszínei. Montserrat-ban a világhírű fiúkórus, az Escolania de Montserrat után énekelhettünk a Fekete Madonna lábainál. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar nagy európai fővárosok kórusait megelőzve első díjas lett egyházzene kategóriában. A brüsszeli Nemzetközi Gimnázium 79 tagú, 18 nemzet fiataljaiból álló vegyeskara, a vilniusi egyetem nagyszerű kamarakórusa és a litván felnőtt vegyeskar előtt kapta az első helyezést. Az öröm könnyei árasztották el a marosszéki gyerekeket, fiatalokat, amikor megtudták az eredményt. A csodaszép, főként magyar művekből álló műsor a közönség tetszését is elnyerte, vastapsot kapott a kórus, ahányszor elkezdett énekelni. Az ihletett éneklés felpezsdítette a légkört, és többen katarzisélményről számoltak be utólag, amely könnyeket csalt a hallgatók szemébe. A zeneszerző-karnagy argentin zsűrielnök, Bernardo Latini kitüntetett figyelmének jele, hogy szeretne egy kórusművet komponálni a székelyföldi gyermekekből álló kórus számára.

A sok befektetett munka, az odaadó, lelkes éneklés, a kitartás meghozta a gyümölcsét. A szovátai, parajdi, vármezei, nyárádremetei, nyárádköszvényesi, mikházi, székelyhodosi, jobbágytelki gyerekek, fiatalok életre szóló élményt kaptak, és életre szóló élménnyel ajándékozták meg hallgatóikat ebben a nemzetközi, szakmailag magas minőségű közegben. A kórustagok megtanulták, hogy odaadó, szorgalmas munkával semmi sem lehetetlen számukra, az egy húron pendülés, az egymásra figyelés, az együtt éneklés olyan minőséget tud teremteni, amely a mennyországba enged bepillantani. A csodálatos spanyolországi élmények és a verseny motivációja mindenkiből előhívta a legjobb énjét, így a közösség olyan erővé vált pillanatokra, amely az angyali létállapotot vetíti előre. Fények, színek, hangok… és a jóság megnyilvánulásai által.

Nagy Éva M. Vera gondolatai

Forrás: Marianum, Szováta Facebook-oldal