Világszerte több ezren keresztelkedtek meg húsvétkor

0
242

A katolikus egyházhoz tartozók száma 2024 húsvétja alatt ezrekkel növekedett, és világszerte több száz katekumencsoport jelent meg. Az egyház iránti megélénkült érdeklődés közel azonos mértékben volt tapasztalható azokban a nyugati nemzetekben, amelyek nagy fokú vallásszabadságot biztosítanak, és azokban a régiókban, ahol az elmúlt években nőtt a keresztényüldözés.

Egyesült Államok

Több olyan jelentés is napvilágot látott, amely a húsvéti vigília liturgiáján megkeresztelt katekumenek hatalmas csoportjairól számolt be. A baltimore-i érsekség arról értesített, hogy 663 új katolikust fogadtak be azegyházba, ami mintegy 50%-os növekedést jelent a 2023-ban megkeresztelt 437 főhöz képest. A vigíliai misén William E. Lori érsek így nyilatkozott: ,,És mi, akik egész életünkben katolikus keresztények voltunk, örüljünk — mondta a püspök –, örüljünk, amikor új tagok épülnek be Krisztus testébe, örüljünk, amikor megújulunk saját keresztségünkben, örüljünk, amikor újból ígéretet teszünk a világosság gyermekeiként az életre, örüljünk, amikor osztozunk Krisztus áldozatának lakomáján az újonnan beavatottakkal.”

Eközben a nyugati parton, a Los Angeles-i érsekségen rekordszámú katekumen lépett be az egyházba. Az Angelus News szerint a csoport rekord méretű, 2075 fővel, ami 38%-os növekedést jelent a korábbi, 2016-os csúcshoz képest (1508 fő). Ezen kívül 1521 jelölt (vagy olyanok, akik meg vannak keresztelve, de még hitoktatásban vannak) volt, ez a csoport 20%-kal nőtt 2016 óta. A Los Angeles-i főegyházmegyén belül a jelöltek rekordszáma 1719 volt, 2023-ban.

Franciaország

Franciaországban a hitet érő kihívások ellenére óriási növekedés volt tapasztalható, több mint 12 000 kereszteléssel. A római jelentések szerint mintegy 7000 felnőttet és több mint 5000 tizenévest fogadott be a katolikus egyházba. A katekumenek e hatalmas létszámú csoportja éppem akkor érkezett, amikor a franciaországi katolikus egyház a vallás iránti csökkenő érdeklődés közepette küzd a padok megtöltéséért.

A jelentés idézi a Francia Nemzeti Katekézis és Katekumenátus Szolgálat adatait, amely szerint a 18–25 éves korosztályban a világjárvány éveiben megnőtt az élet kérdéseire való válaszkeresés. Most, öt évvel a Covid-19 kirobbanása után ez a csoport növekszik a leginkább hitében, az újonnan megkereszteltek 36%-át képviselve.

François-Xavier Bustillo bíboros, Ajaccio püspöke a Rome Reportsnak adott interjúban nyilatkozott: ,,Sok korombeli — 55 éves és idősebb — ember érzi magát üresnek, a fiatalok pedig keresésben vannak. A szekularizált társadalomban üresség van, de ugyanakkor keresik az értelmet, az életkedvet. A mai fiatalok pedig azt kérdezik maguktól: de minek élek?”

Nigéria

Ez az afrikai egyház felkerült a nagy katekumencsoportokkal rendelkezők listájára, több mint 700 jelentkezőt fogadtak be az egyházba húsvétvasárnap. A CNA jelentése szerint a keresztelésekre Katsina egyházmegyében került sor, ahol megszaporodtak a keresztény közösségeket célzó támadások.

Ez volt az első húsvétja a bimbózó Katsina egyházmegyének, amely hivatalosan 2023 októberében alakul meg. Gerald Mamman Musa püspök örömét fejezte ki, hogy a székesegyházban összegyűlt papok első alkalommal kereszteltek katekumeneket. Háláját fejezte ki, hogy az egyház Nigériában a folyamatos heves keresztényellenes üldözés ellenére is növekszik: ,,A bizonytalansági kihívások ellenére, amelyekkel egyházmegyénkként szembesülünk, több mint 700 ember keresztelkedett meg és részesült a szentáldozásban. Ez hihetetlen szám –mondta Musa püspök. — Ez azt üzeni nekünk, hogy Isten apró dolgokban is munkálkodik. Még olyan helyeken is, amelyek távoliak, még olyan helyeken is, amelyekről azt gondoljuk, hogy keresztény kisebbségben vannak, Isten munkálkodik.”

Ausztrália

A sydney-i érseksége nagy örömmel fogadta az egyházba 266 katekumenét, ami közel 60%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Az Aleteia korábban már beszámolt arról, hogy az érsekség növekedésének nagy részét az Menjetek, tegyetek tanítványokká elnevezésű kampánynak tulajdonítják, amely kezdeményezés öt dolgon alapul: evangelizáció, vezetés, közösség, képzés és szentmise. A kezdeményezés arra törekszik, hogy a személyes érintkezés révén szorosabb kapcsolatot alakítson ki a bejövő katekumenekkel. Az érsekség ,,meghallgató központokat” nyitott, ahol az egyházba való belépés iránt érdeklődőket laikus munkatársakhoz rendelik, akik nyomon követik őket, és biztosítják, hogy a kéréseik ne vesszenek el, vagy a teljesítésük ne szenvedjen késedelmet. A 46 plébánián működő rendszer struktúrája nagy fokú támogatást jelent és segít az elköteleződésben, hogy az újoncok a megkezdett úton maradjanak.

Sanghaj

Sanghajban húsvétvasárnap további 470 katekumen lépett be az egyházba. Az Agenzia Fides jelentése szerint közülük 349-et nemcsak megkereszteltek, hanem a keresztény beavatás mindhárom szentségében részesültek. Emellett Pekingben 142 keresztelőt tartottak húsvétvasárnap a Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban.

J-P Mauro  / Aleteia.org

Fotó: Sacred Heart Church Bettersea