Húsvétvasárnap jeltolmácsolt szentmise lesz Marosvásárhelyen

0
193

A gyulafehérvári egyházmegyében évek óta tartó sérültpasztorációs egyeztetések és együtt gondolkodás, munkálkodás egyik eredményeként az elmúlt karácsony óta Marosvásárhelyen, a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban minden hónap utolsó vasárnapján jeltolmácsolt szentmisén vehetnek részt a hallássérültek. Húsvétvasárnap, március 31-én délután négytől kezdődik a jeltolmácsolt szentmise.

2022 júliusában Simon Judit-Gyöngyi, a HIFA – Románia elnöke felkereste Kovács Gergely érseket, akivel a jövőbe mutató beszélgetésen többek között a fizikailag sérültek és beteg emberek megsegítésének, a társadalmi és egyházi életbe való jobb bekapcsolódásának lehetőségeit keresték együtt. Ennek következményeképpen létrejött egy pasztorációs munkacsoport a fogyatékossággal élők katolikus pasztorációjának jövőjéről való közös gondolkodás céljából. Erre az alkalomra meghívtak fogyatékossággal élőket, lelkipásztorokat, egyházi munkatársakat, fogyatékossággal élők hozzátartozóit, valamint ezen szakterületen dolgozó szakembereket. Négy megye (Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros) képviselteti magát ezeken a találkozókon, amelyet a HIFA időszakosan szervez meg.

Legutóbbi találkozón Kerekes László Gyulafehérvári segédpüspökkel találkozhattak a fogyatékkal élők egy munkamegbeszélés keretén belül, keresve a fogyatékkal élők bevonásának módjait az egyház mindennapi életébe. Ennek a pasztorációs törekvésnek egyik mérföldköve a hallássérültek Istenhez való kapcsolódását elősegítő jeltolmácsolt szentmise, amelyre első alkalommal 2023. december 26-án került sor. Most már, minden hónap utolsó vasárnapján 16 órától szeretettel várják és hívják a hallássérülteket, hozzátartozóikat, szakembereket, érdeklődőket, híveket a közös imádságra, ünneplésre. Húsvétvasárnap a 16 órakor kezdődő jeltolmácsolt szentmisére várják a hallásérülteket a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomba.

A szervezők köszönetet mondanak a jeltolmácsnak, Szotyori Tündének, valamint a Keresztelő Szent János-plébániának, hogy helyet ad ezen ünneplésekre, Tuzson Attila segédlelkésznek, aki a pasztorációs csoport felelőse, és természetesen a közösségnek ezekért a lehetőségekért.

HIFA – Románia Egyesület