A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum vallásturizmus profillal bővíti képzési kínálatát

0
569
Illusztráció (Fotó: Bernie Almanzar / Unsplash)

A következő tanévtől vallásturizmus – idegen nyelv profilú kilencedik osztályt indítanak a kolozsvári oktatási intézményben. Az új osztály négyéves, nappali rendszerű, és a képzést érettségivel zárják a diákok. Vallásturizmus szak a gyulafehérvári egyházmegyében még Gyergyószentmiklóson van, szintén négyéves képzésként, továbbá Szatmárnémetiben és Nagyváradon végezhetőek idevágó tanulmányok.

A Báthory István Elméleti Líceum felhívásában úgy fogalmaz, újonnan induló osztályukkal a kulturális turizmus területén nyújtanak képzést a diákoknak, megismertetik velük a keresztény kultúrát, művészetet és épített örökséget. A diákok anyanyelvükön tanulhatnak, és a románon kívül három idegen nyelvet sajátíthatnak el: angolt, németet és olaszt. Jóllehet tizedik osztályig néhány reáliát is tanítanak, az osztály humán profilú, több vonatkozó tantárgy is helyet kapott a tanmenetben: művészet- és vallástörténet, világirodalom, történelem, vallásturizmus, művészetek, turisztikai gazdaság, számítástechnikai és marketingismeretek stb. Aki itt végzi tanulmányait, tizenkettedik osztály végén idegenvezető, turisztikai referens képesítést is szerezhet. 

Akik ide jelentkeznek, többféle előnyét is élvezhetik a képzési kínálatnak. Az elnyert képesítés alapján bármikor végezhetnek idegenvezetést, akár hobbiként, főállás mellett is. Mivel az érettségi kötelező tantárgyai a humán vagy társadalomtudományok területéről származnak, ez nagyszerű alapot nyújt, ha tovább szeretnének tanulni társadalomtudományok, bölcsészet, turisztikai gazdaság, menedzsment, szociológia vagy teológia szakiroányok valamelyikén. A képzés során bel- és külföldi kultúrközpontokba, zarándokhelyekre szervezett kirándulásokon lehet részt venni. A képzésben részt vevőket hathatós egyházi támogatással, ösztöndíjrendszerrel támogatják.

A Báthory István Elméleti Líceum hozzáértő tanári kara színvonalas képzést nyújt, az itt szerzett oklevelet elismerik. A diákokat korszerű infrastruktúra várja, és a képzés során bel- és külföldi mobilitási programokon vehetnek részt.  

A vallásturizmus – idegen nyelv osztályba való felvételi nem felekezetfüggő, bárki jelentkezhet rá. A felvételi nem számítógépes elosztás alapján történik, hanem a nyolcadik osztályos egységes képességvizsgát megelőzi egy képességróba, amely nélkül nem lehet jelentkezni erre a szakra. Ugyanakkor ily módon hamarabb be lehet jutni a Báthory István-líceumba, mint az egyszerű számítógépes elosztással. (A tanintézmények ezen kívül kiadványszerkesztői, matematika–informatika és természettudományok osztályai vannak.)

Tudnivalók a vallásturizmus – idegen nyelv osztályba történő felvételiről

A vallásturizmus és idegen nyelv profilú osztályba a felvételi két szakaszban zajlik. Az első rész az úgynevezett képességpróba lesz. A május 16–17-én esedékes beiratkozás után a megmérettetés május 23–24-én zajlik, első nap 12 órától egy kizáró jellegű interjúra kerül sor. A következő napon 9 órától a jelentkezőknek be kell mutatniuk egy műemlék épületet (.ppt vagy plakát stb. formában). A líceumban felkészítőt tartanak május 13–14-én 15 és 17 óra között. Eredményhirdetés május 27-én lesz.

A felvételi második szakasza a nyolcadik végi vizsga eredményével történő beíratkozás lesz, amely 2024. július 9-én esedékes. Másnap, 10-én hirdeztik ki a végleges eredményeket.

Bővebb tájékoztatást az iskola titkárságán lehet kérni. Székhely: Kolozsvár, str. M. Kogălniceanu (Farkas utca), nr. 2. Telefon-fax: +40 264 597 280 (titkárság) Mobil: 0751 216 051. Email: office@bathory.ro vagy bathory_kvar@yahoo.com Honlap: https://bathory-kolozsvar.ro/. Facebook: facebook.com/bathoryliceum/