Tavaszi preszemináriumi találkozó Marosvásárhelyen

0
466

Marosvásárhelyen került sor az idei tavaszi preszemináriumi találkozóra március 18-án, hétfőn. A cél: a papi hivatás iránt érdeklődő fiatal fiúkkal való találkozás és beszélgetés.

A találkozónak a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánia adott otthont. Ez alkalommal meglátogatták a Bolyai Farkas Elméleti Líceum keretében működő II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot is. A találkozó szervezője Tuzson Attila segédlelkész-iskolalelkész volt.

Az egynapos találkozón részt vett Kovács Gergely érsek, András István szemináriumi rektor, Hurgoi Sándor fegyelmi prefektus, Kiss Endre spirituális, illetve Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály iskoláért felelős plébános, Kovács József, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceum iskolalelkésze, Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium spirituálisa, Ilyés Lehel, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum iskolalelkésze, Tuzson Attila, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumban működő osztályok iskolalelkésze. A találkozót megtisztelte jelenlétével Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója, valamint dr. Tamási Zsolt aligazgató, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium volt igazgatója.

A délelőtti órákban, fél 10-től kezdődően az elemi iskolások zenés előadására került sor, amelyet kötetlen beszélgetés követett a főpásztor és a kisdiákok között, akik sok kérdést tettek fel a főpásztornak. Délelőtt 10 és 11 óra között Kovács Gergely érsek a középiskolás fiúkkal, majd 11 és 12 óra között a középiskolás lányokkal beszélgetett, akik ugyancsak feltehették kérdéseiket a főegyházmegye főpásztorának. A lányokkal való találkozó ideje alatt a preszemináriumi programért felelős papok a középiskolás fiúkkal kiscsoportos foglalkozás keretében beszélgettek hivatásról, hivatásfelismerésről.

A déli órákban Kovács Gergely érsek és a preszemináriumi programért felelős papok a Bolyai igazgatójával, Hajdú Zoltánnal, a katolikus tagozatért felelős aligazgatóval, Tamási Zsolttal, valamint a középiskola tanári karával találkoztak, amelyet közös ebéd követett. Délután 3 órától Kovács Gergely érsek és a preszemináriumi programért felelős papok Tamási Zsolttal egyeztettek, majd a felelősök a délutáni órákban a preszemináriumi program jövőbeli eseményeit tervezték elő.

Fotók: András István

Forrás: SIS