Öltöztessük ünneplőbe a lelkünket húsvétra

Személyesen kísért lelkigyakorlatot tartottak

0
327

Személyesen kísért online lelkigyakorlatot tartottak a HIFA-Románia Egyesületnél március 11–16. között a kísért imádság hete keretében. Erdélyből, Magyarországról, Németországból tizenkét lelkigyakorlatozó járta végig nagyböjti készületként ezt az utat, vállalva, hogy minden nap egy fél órát a Szentírással való imában tölt, és imatapasztalatairól osztozik lelki kísérőjével. A lelkigyakorlatot egy közös imádságos találkozó nyitotta meg és egy közös hálaadó találkozó zárta. A személyesen kísért lelkigyakorlatról a résztvevők és kísérők beszámolója alapján kapunk átfogó képet.

Ez az online megszervezett, a mindennapokban tartott lelkigyakorlatos forma lehetővé tette a személyesen kísért lelkigyakorlat áldásainak megtapasztalását a résztvevők számára, akik nem tudtak volna kiszakadni otthonukból, elutazni egy lelkigyakorlatos házba, vagy bejárni egy olyan központba, ahol a lelkigyakorlatos programokba bekapcsolódhattak volna.

A HIFA-Románia Egyesület a továbbiakban is szeretne ilyen és ehhez hasonló lelkigyakorlatokat szervezni, elvíve a személyesen kísért lelkigyakorlat lehetőségét azokhoz, akiknek életkörülményeik, egészségi állapotuk miatt nincs lehetőségük kiszakadni a mindennapokból, hogy személyesen kísért lelkigyakorlaton tudják elmélyíteni Istennel való kapcsolatukat.

Szemelvények a lelkigyakorlatozók tapasztalataiból:

„Nekem feltöltődés volt ez a lelkigyakorlat. Elcsendesedés. Befele figyelés. Sikerült ünneplőbe öltöztetni a lelkemet húsvétra.”

,,Ajánlom a HIFA-Románia Egyesület által szervezett személyesen kísért lelkigyakorlatot mindenki számára, aki szeretné elmélyíteni az istenkapcsolatát. Sokat segít, hogy egy lelki vezetővel minden nap van lehetőséged beszélgetni. Tanácsokkal, javaslatokkal lát el, hogyan fejlődj a lelki életed terén. A szentírásolvasás, elmélkedés és ima fontosságára világít rá.”

,,A lelkigyakorlaton azt a kegyelmet kértem Jézus Krisztustól, hogy közelebb kerüljek hozzá. Mindennap olyan igét és zsoltárt kaptam a lelkigyakorlat-vezetőmtől, amely mélyebben megérintett, egy-egy szó és mondat. Mindennap átelmélkedve elmondtam az online beszélgetésünkön, hogyan érintett meg az ige és a zsoltár. Nagyon hálás vagyok minden alkalomért, sokkal személyesebb így egy-egy alkalom, Jézus Krisztus szavaira irányítva a figyelmet. Nagyon köszönöm a lelkigyakorlat lehetőségét. Az égiek áldását és segítségét kérem munkájukra.”

„Nagy örömmel iratkoztam fel a lelkigyakorlatra, most is Mónika volt a kísérőm Pécsről. Kedves mosolya, barátságos tekintete, őszinte útmutatásai gazdagították a lelkemet. Imádkozva megbeszéltük Zakeus és a jerikói vak történetét. Számomra egy élmény volt, és szívből örülök, hogy részt vehettem a lelkigyakorlaton.”

,,A jó lelkigyakorlat olyan, ami után az ember körülnéz a lelkében, és azt tudja mondani: De szép rend lett itt! Érdemes volt nekifogni és kitakarítani azt a sok felesleges dolgot és lelki szemetet, ami az elmúlt időben életünkben felhalmozódott. Olyan jó volt, hogy előhozhattuk lelki bizonytalanságainkat, miközben sok kérdésre választ is kaptunk. Mind elmondhattuk, hogy nagy hála van a szívünkben, és reménységgel indulunk tovább az újabb lelki kihívások teljesítésére.”

„Feltöltődtem lelkileg. Lelkileg nagyon gazdagított. Tanulságos volt. Sokat tanultam a Szent Ignác-i imamódról. Remélem, hogy fogom tudni folytatni ezzel az imamóddal való imádkozást.”

Szemelvények a lelki kísérők tapasztalataiból:

„A lelkigyakorlaton megtapasztalhattam újra, hogy milyen Isten kezében eszköz lenni. Hogy törékenységünkben milyen nagy dolgokat tud művelni rajtunk keresztül. Határozottan érzem, hogy nem én tettem, amit tettem, hanem Isten volt az, aki cselekedett helyettem. Tanulságos volt számomra, mert mindig eltölt a félelem, amikor emberekről van szó. De tudom, hogy csak egyszerűen rá kell hagyatkoznom. Mégis sokszor nem sikerül. De gyakorlom.” (Simon Judit-Gyöngyi)

„Ahogy korábbi lelkivezetői szolgálatom során, úgy most is azt tapasztaltam, hogy az embereknek nincs »emberük«, akivel az imádságról, az Istennel való kapcsolatukról beszéljenek. Hálás vagyok, hogy ezekben a napokban az »emberük« lehettem.” (Kepis Angelika)

„Az egyház szentek közössége. Szentségünkben pedig csak akkor mélyülhetünk el, ha miközben egyre teljesebben beleengedjük magunkat az Istennel való személyes kapcsolatunkba, egymással is kapcsolatban maradunk. E lenyűgöző folyamat egy cseppje valósulhatott meg ezen a személyesen kísért lelkigyakorlaton. Mély hála van bennem, hogy minden törékenységemmel együtt hozzájárulhattam ehhez a csodához.” (Nagy Lilla)