Tudománykaraván és képzési kínálat

0
223

A Bolyai Társaság támogatásával megvalósuló Tudomány Karaván projekt keretében a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának egyetemi tanárai, Zamfir Korinna és Nóda Mózes intézetigazgató tartottak kiselőadásokat március első felében líceumi diákoknak, egyben bemutatva a kar tanulmányi és közösségi, spirituális kínálatát. A kar diákszenátora is bekapcsolódott a körútba, néhány helyszínen a kolozsvári diákéletről, a fejlődés lehetőségeiről beszélt. Ugyanakkor Holló László egyetemi tanár Csíkban és a Gyimesekben mutatta be a kar képzési kínálatát. Képes beszámoló, valamint Hegedűs Rita Diána diákszenátor beszámolója következik.

A nagyváradi Szent László-líceum dísztermében március 8-án a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológiai Kara képviselői: Nóda Mózes didaktikai teológiai intézetigazgató, Zamfir Korinna egyetemi professzor és az intézmény talpraesett, mesteris diákja tartott bemutatót a XII. A, XII. B és XI. B egyházi turisztika szakos diákjai számára. Egy megnyerő előadást és érdekes egyetemi prezentációt hallhattak a végzősök, ami segítette őket a továbbtanulás és a pályaválasztás terén.

Holló László egyetemi tanár a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceumban mutatta be a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Kar képzési kínálatát március 8-án.

Kari bemutató Csíkszeredában a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium végzős diákjainak.

Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen gimnáziumban az érdeklődők egyetemi előadáson vehettek részt.

Zamfir Korinna és Nóda Mózes egyetemi tanár a kar képzési kínálatát mutatta be Brassóban az Áprily Lajos-gimnáziumban. Hegedüs Rita Diána diákszenátor a hallgatók szemszögéből mondta el, milyen 2024-ben teológiát tanulni. A hallgatóság a kérdéseire is választ kaphatott.

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjaival is találkoztak a körút során. Minden érdeklődő felvételivel és iratkozással kapcsolatos kérdéseit várják a kar titkárságán emailen, üzenetben vagy a BBTE RKTK honlapján található telefonszámon.

Továbbadni az értékeket, amiket képviselünk

Az elmúlt hét folyamán a Bolyai Társaság támogatásával megvalósuló Tudomány Karaván projekt alatt alkalmam volt részt venni a Római Katolikus Teológia Kar bemutatásában. A projekt keretében minden helyszínen rövid előadást tartott Zamfir Korinna egyetemi tanár, aminek témája a környezetvédelem, bibliamagyarázat, politika volt, illetve Nóda Mózes egyetemi tanár, aki előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy van-e a kereszténységnek jövője?

A bemutató első állomása nagyváradi Szent László líceum volt, ahol 11. és 12. osztályos diákok vettek részt a Tudomány Karaván programján és a kart ismertető programon, illetve lehetőségük volt feltenni a kérdéseiket. Az előadást követően Böcskei László püspök körbevezetett bennünket a püspöki palotában, és részletesen bemutatta, hogyan válhat a pasztoráció aktív eszközévé a püspöki palota. A következő állomás a brassói Áprily Lajos-gimnázium volt, ahol ugyancsak 11. és 12. osztályos tanulók vettek részt a programon. Ezt követően a bemutatóra sor került Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen-gimnáziumban, illetve Kézdivásárhelyena Nagy Mózes Főgimnáziumban, ahol ugyancsak 11. és 12. osztályos diákok vettek részt. Minden alkalommal meglátogattuk a helyi plébánost is. Én diákképviselőént és kétszakos hallgatóként igyekeztem átadni, milyen az egyetemista élet Kolozsváron, milyen kétszakosként tanulni az egyetemen, és legfőképpen azt, hogy milyen teológiát tanulni napjainkban egy rendkívül színes városban, ahol rengeteg lehetőségünk van akár különböző lelki programokra, akár kulturális rendezvényeken való részvételre. Kiemeltem, hogy milyen a közösségi élet, és hangsúlyoztam azokat a lehetőségeket, amiket rendkívül érdemes kihasználni az egyetemista éveink alatt, mint például az Erasmus programot, hiszen hozzájárul a nézőpontunk tágulásához. A bemutatók alatt jó volt látni, hogy voltak érdeklődők, akik mertek kérdéseket megfogalmazni felénk, és érdeklődve fordultak hozzánk. Az említett előadásokat Zamfir Korinna és Nóda Mózes nyitott kérdésekkel vezette be,és próbálta bevonni a témába a hallgatóságot is, ezzel interaktívvá téve az előadást. Visszatekintve az elmúlt napokra talán azt tudnám mondani, hogy igyekeztünk akár az érdekes teológiai előadások, akár a kar bemutatása által közelebb hozni a diákokhoz a teológiát, és megmutatni, hogy miért érdemes most is teológiát tanulni. Igyekeztünk rávilágítani a teológia fontosságára és arra, ahogy Nóda Mózes tanár úr többször is megfogalmazta, hogy az elkövetkezendő generáció (és velük együtt mi is) a jövője a kereszténységnek, akik tovább tudjuk adni azokat az értékeket, amiket képviselünk, és megmutathatjuk, hogy teológiát tanulni egyaránt érdekes és érdemes; hozzájárul a tudományos ismereteink elmélyítéséhez, növeli és alakítja a hitünket.

Hegedűs Rita Diána diákszenátor