Lelkinapok a Segítő Mária Gimnáziumban

0
280

Március közepén lelkinapokat szerveztek Csíkszeredában, korosztályok szerint, különböző, az illető osztályok fejlődési foka és lelki igényei szerint. Nemcsak a diákok, de szüleik is lehetőséget kaptak a nagyböjti lelki elmélyülésre. Simó Gáspár spirituális számolt be az eseményről.

Cicero nevéhez fűződik a latin mondás – „Ut sementem feceris ita metes!”-, amit a magyar közmondás így ad vissza: „Ki mint vet, úgy arat”. Egy német közmondással kapcsolom össze e kijelentést, mely kiegészíti és világossá teszi az előbbit: „Wer Wind sät, wird Sturm ernten“. Ennek jelentése: „Ki szelet vet, vihart arat”. Találtam egy nagyon kifejező képet az interneten, mely zseniálisan összefoglalja e bölcsességet kifejező közmondásokat. A lelkinapok a vetés idejét jelentették intézményünkben. Lelkes szakembereket: papokat, pszichológusokat, szociális munkásokat, keresztény házaspárokat kértünk meg „munkásoknak”, hogy tudásukkal, tapasztalatukkal mellénk, tanárok mellé álljanak és részt vegyenek fiataljaink nevelésében, értelmi és érzelmi intelligenciájuk, erkölcsi tudatuk, lelkiismeretük, s ezáltal a jövő társadalom formálásában.

Úgy tűnik, nagy szavak ezek. Nagynak és túlzásnak tűnhetnek, de nem azok. Ez realitás. Amilyen fiataljaink lesznek, olyan lesz a jövő társadalma. Ha jót szeretnénk, jót kell vetnünk, kerüljön bár sok fáradtságba. Ez a mi felelősségünk és feladatunk. Igyekeztünk és ezután is igyekezni fogunk Isten segítségével a legjobbat, a legtöbbet nyújtani a ránkbízottaknak és köszönjük a lelkes segítőinknek, programvezetőknek a mellénk állást!

Felsorolom a lelkinapos programok vezetőinek neveit, köszönetet mondva a Segítő Mária Alapítványnak és a szülőknek az anyagi és erkölcsi segítségért, a diákoknak a pozitív melléállásért (mert ez sem elhanyagolandó tényező!). Jól esett a fegyelmezettségük, készségük és jóindulatuk.

Felsorolom a segítők nevét, feltüntetve, hogy ki hol tevékenykedett: Bíró Beatrix, Gábor Zsuzsa, Koncz Magdolna és Kui Enikő pszichológusok, az V-VIII. osztályoknak vezették a lelkinapot március 15-én. Bálint Tünde, Sándor István és Török Emőke szociális munkások és pszichológusok a MOTIVAL Egyesület részéről segítettek a IX. osztályoknál. Önismerettel, erényekkel, nemi identitással, függőségek veszélyeivel foglalkoztak két napon keresztül március 11-12-én. Bőjte Csongor, Fülöp Szabolcs és Jánosi Imre segédlelkészek a X. osztályok lelkinapjait vezették. Szó volt értékrendről, közösségformálásról, a közösségbe tartozás értelméről, Istenképről, imádságról szintén március 11-12-én. A Gyulafehérvári Főegyházmegyi Ifjúsági Főlelkészség munkatársai, Borka Botond, Dezső Renáta, Kristály Veronika, Simon Imre ifjúsági főlelkész a XI. osztályok lelkinapját vezették, ők is az közösség imával való megújulásával foglalkoztak két napon át, március 14-15-én. A XII. osztályok lelkinapját Kertész Tibor és Mária, Kelemen Levente és Erzsébet, Miklós Ervin és Szende, Péter-Drócsa Levente és Mária, Molnár Attila és Edit szentségi házasságban élő házaspárok vezették a házasságról szóló tevékenységeket március 14-15-én. A párválasztás, udvarlás, elköteleződés, nemiség (házasság előtt, házasságban), házastársi hűség, családtervezés témáit járták körül a tapasztalt házasságban élő párok által.

A szülők és tanárok lelkinapját március 9-én, szombaton Kerekes László segédpüspök vezette. Mintegy 150-160 személy vett részt ezen az eseményen. Kerekes püspök ismertette az egyházmegye pasztorális tervét, a szándékokat és célokat, merre szeretnék vezetni egyházmegyénket és annak egyházközösségeit, híveit. A tékozló fiú példabeszédét véve alapul kitért az atyai ház elhagyásának okaira, az emberek istenképére, majd a közösség szükségességére, a közösségbe való visszatérésre, a befogadásra és a magatartásunkból sugárzó meghívásra, stb. Az előadásokat bensőséges kiscsoportos beszélgetések, majd zárószentmise követte.

Igen sok munka mellé a jó Isten igen sok és sok jószándékú embert rendelt. Isten fizesse meg valamennyiük áldozatát a jól végzett munka után jelentkező lelkiismeret örömével és egykor az örök élet boldogságával! Hiszem, hogy látni fogjuk a vetés eredményét egyházunk és erdélyi magyarságunk életében! Köszönöm a gyóntató papok segítséget: P. Guia Laurean Hugó OFM, Bálint Emil főesperes, Sebestyén Ottó, György Mihály Levente plébánosok.

Simó Gáspár spirituális