Gyulafehérváron tanácskoztak a Megtestesült Bölcsesség-szemináriumot fenntartó püspökök

0
323

A Megtestesült Bölcsességről nevezett szemináriumban idén is sor került március 13–14-én az intézetet fenntartó püspökökkel való találkozóra, amelyen az ott tanuló kispapok püspökei, valamint az intézet elöljárói és tanárai vettek részt.

A találkozó első napján, március 13-án a püspökök megbeszélésére került sor, ahol a főpásztorok közösen értékelték az elmúlt szemináriumi évet az intézet elöljáróival, András István rektorral, Diósi Dávid dékán-vicerektorral, Hurgoi Sándor prefektussal és Kiss Endre spirituálissal. A tanácskozás résztvevői az elkövetkezendő időszakra nézve támpontokat és javaslatokat fogalmaztak meg a gyulafehérvári papképzéssel kapcsolatban, hogy a Klérus Kongregáció által 2016-ban kiadott A papi hivatás ajándéka című dokumentum alapján a mai kor kihívásainak megfelelő lelkipásztorokat képezzenek.

A délutáni órákban a kispapi közösséggel szentmisén vettek részt és adtak hálát a püspökök, szemináriumi elöljárók és tanárok. A szentmise főcelebránsa Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, szónoka pedig Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök volt. A szónok a napi szentmiseolvasmányokra alapozott homíliájában kiemelte, hogy a nagyböjt folyamán Isten hasonló módon megerősíti újszövetségi népét, az egyházat, ahogyan az ószövetségi választott nép panaszaira Isten válaszolt a próféták szava által. Kiemelte, hogy Isten az ő küldöttei révén „megvigasztalta és kifejezte szeretetét irántuk, amely hasonló azon szeretethez, amellyel az édesanya szereti gyermekét” (vö. Iz 49,15). A segédpüspök hangsúlyozta, hogy a nehézségekkel teljes időszakokban Isten hathatósabban jelen van, amely egyszerre vigasztalás és bátorítás tud lenni. Szentbeszéde végén hozzátette, hogy miképpen Jakab apostol megfogalmazta tanácsát – „Közeledjetek Istenhez, s majd ő is közeledik hozzátok.” (Jak 4,8) –, úgy mi a nagyböjt folyamán fokozottabban kell „közelebb kerüljünk hozzá, kell közeledjünk hozzá, rá kell hangolódjunk Istenre”. Majd hozzátette: „ha Istenre való ráhangoltságunkat megőrizzük, akkor ez képes erőt adni, hogy nevében beszéljünk és cselekedjünk, átadva és közvetítve Isten irgalmát és szeretetét az embereknek.”

A találkozó második napján, március 14-én a nap a reggeli dicséret elimádkozásával, valamint közösségi szentmisével indult, melynek főcelebránsa és szónoka Pál József Csaba temesvári megyés püspök volt. A főpásztor homíliájában az imádságos lelkület fontosságát hangsúlyozta: „minden elmaradhat, de az imádság, az Istennel való kapcsolat nem rövidülhet le.”

A szentmisét követően a kispapok főpásztoraikkal találkoztak, majd a püspökök a szeminárium elöljáróival és tanáraival közösen a papnevelő intézet szellemi-oktatási dimenzióját vizsgálták meg. A kétnapos találkozó végén a szeminárium rektora, András István, köszönetét és háláját fejezte ki, hogy a püspökök időt és energiát szántak a találkozásra, és fontosnak tartják a papképzést.

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ

Fotók: Kováts Álmos Botond / SIS