Önkénteskednél? A Caritasnál tárt karokkal várnak!

0
298
Archív felvétel: Caritas-önkéntesek, 2018 (Fotó: Gyulafehérvári Caritas)

Számos módon lehet támogatni a karitatív vagy egyéb civil szervezetek munkáját, zajlik már a személyi jövedelemadó 3,5%-ának felajánlására buzdító kampány, szoktak különböző módokon gyűjtéseket is szervezni, vagy lehet alkalmi, privát adománnyal is segíteni. Azonban a segítségnyújtás nem csak anyagi lehet, és a különböző tevékenységekért és a munkatársakért, ellátottakért való imádkozáson, azaz a lelki támogatáson túl tevékenyen is be lehet kapcsolódni a szervezet munkájába. Időről időre a több karitatív szervezetnél is fogadnak önkénteseket, így lehetőség nyílik arra, hogy aki a szabadon maradó idejének egy részét szeretné hasznosan, másokat támogatva felhasználni, ezt megtehesse.

A Gyulafehérvári Caritasnál néhány napja jelent meg a felhívás, amelyben néhány lehetőséget ki is emeltek: „Segédkezhetsz kisgyerekek, fogyatékkal élők és családjaik számára szervezett programok előkészítésében és az utómunkálatok elvégzésében; nappali foglalkoztatóközpontjaink egyikében vagy a szervezethez közel álló Emmaus Gyerekotthonban korrepetálhatsz gyerekeket; fotózhatsz, filmezhetsz, írhatsz, fordíthatsz, rendezvényt szervezhetsz fiataloknak; társaloghatsz, kertészkedhetsz, társasjátékozhatsz, kézműveskedhetsz idős személyekkel, elkísérheted őket sétáikra, vagy a számukra szervezett nyári kirándulásokra, sőt még a bevásárlásban is segíthetsz; tagja lehetsz a kreatív ötletelő klubunknak; adománygyűjtési akciókon vehetsz részt, és még az adminisztratív munkába is besegíthetsz.”

Amint a hirdetésből is látható, számtalan területen kipróbálhatja magát, aki szeretné a Caritas munkáját támogatni. Akit konkrétumok is érdekelnek, szeretné megtudni, mivel is foglalkoznak egyes településeken a szervezet kirendeltségei, lapozzon bele a Caritas által összeállított online kiadványokba Háromszékről, Maros megyéről, Hargita megyéről.

A Gyulafehérvári Caritasnál jelenleg 352 önkéntes tevékenykedik különböző területeken. Aki csatlakozik e népes táborhoz, számíthat arra, hogy a szervezetnél odafigyelnek arra, hogy felkészülten érkezzen arra a területre, ahol segédkezni szeretne, ezért képzéseket szoktak tartani a önkénteseik számára, régiónként évente két alkalommal találkoznak e célból, továbbá téma szerinti, központi alkalmakat is szerveznek, illetve nyaranta önkéntestábort is tartanak, tudhatjuk meg a honlapjukról.

Aki szeretne csatlakozni a Gyulafehérvári Caritashoz önkéntesként, érdeklődhet az alábbi elérhetőségeken: Márton Melánia, az önkéntesprogram vezetője: 0770 735 565, melania.marton@caritas-ab.ro, illetve az önkénteskoordinátoroknál, Marosvásárhelyen, a Caritas-házban (Mărăști utca 36. szám). Kapcsolattartó: Fekete Gyöngyvér koordinátor, 0735 735 163, gyongyver.fekete@caritas-ab.ro. Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt, kapcsolattartó: Veres Réka-Orsolya koordinátor, 0732 830 171, reka.orsolya.veres@caritas-ab.ro. Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly utca 11. szám alatt, kapcsolattartó Bogdán Beáta koordinátor, 0735 735 165, beata.bogdan@caritas-ab.ro. Kézdivásárhelyen a 41-es udvartér 8. szám alatt kapcsolattartó: Bogdán Beáta koordinátor 0735 735 165, beata.bogdan@ caritas-ab.ro.

Információk forrása: Gyulafehérvári Caritas

(dg)