A sebek mint Isten különleges ajándékai

0
1261

Több mint 180 fiatal vett részt a 21. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozón, azaz a FITT-en. Assisi Szent Ferenc stigmatizációjának 800. évfordulója alkalmából az ifjúsági rendezvényt a sebek témában szervezték március első hétvégéjén a dési ferences kolostorban.

Szeretettől megsebezve jelmondattal szervezték meg a ferences szerzetesek a 21. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozót. A rendezvényre ezúttal nemcsak erdélyi, hanem magyarországi fiatalok is érkeztek pénteken délután a dési ferences kolostorba. A FITT résztvevői a rendezvény első délutánján keresztúti ájtatosságon, szentmisén imádkoztak a helyi hívekkel együtt, majd esti dicséreten és szentségimádáson vettek részt.

– Idén 800 éve annak, hogy Assisi Szent Ferenc megkapta az Úr Jézustól a stigmákat, az ő szent sebeit, és ennek a jubileumnak a kapcsán úgy gondoltuk, hogy a fiatalokkal is meg kell osztanunk ezt a nagy eseményt, mivel Szent Ferenc az első, aki az Úr Jézus sebhelyeit viselte, és erre úgy tekintünk, mint Isten különleges ajándékára. A fiatalokat közel akartuk vinni ehhez az eseményhez. A sebek mindegyikünk életében jelen vannak, olyanok, amelyeket mi okoztunk másoknak, vagy mások okoztak nekünk. Isten gyakran a sebeinken közelít hozzánk, akár a magunk okozta sebeinken keresztül, vagy akár megengedi, hogy másoktól legyünk megsebezve, merthogy azok az ő kegyelmével, a szeretet forrásaivá válhatnak. Megtanulunk általuk érzékenyekké válni, és szeretni embertársainkat, Istent és önmagunkat is – mondta Pantea Tibor kolozsvári ferences szerzetes, a találkozó egyik szervezője.

Zillich Mihály ferences szerzetes Esztergomból 14 fiatallal érkezett Désre. A találkozón a sebek témában elmélkedést is tartott.

– 2026-ban Szegeden ifjúsági találkozót szervezünk, és ezeket a fiatalokat, akiket magunkkal hoztunk, kértük, hogy éljék át, nézzék meg, hogy milyen az erdélyi ifjúsági találkozó, azért, hogy minél jobban elő tudjuk készíteni majd ezt a 2026-os magyarországi találkozót is. A sebekről beszélni, elmélkedni nem könnyű téma, de úgy gondolom, nagyon-nagyon fontos, hogy merjünk ránézni sebeinkre, és ha ez sikerül, akkor gyógyulások is lesznek – mutatott rá a magyarországi ferences testvér.  

„Minket két ferences testvér hozott el: Mihály és Barnabás testvér. Mihály testvért már nagyon régóta ismerem, és ő mindig nagyon jó helyekre visz, ezért is jöttem el ide is, úgy, hogy nem is tudtam semmit erről az ifjúsági találkozóról. Amikor megérkeztünk, már akkor nagy örömmel fogadtak minket. Ez nagyon megérintett már az első pillanatokban, aztán a szentségimádás is nagyon megható volt, és úgy érzem, hogy az Istennel való kapcsolatomat is tudtam erősíteni. Annak is örülök, hogy segíthettem a konyhán, mert így nagyon sok mindent megtudhattam a székelyföldiekről, például miként élnek, milyenek a hétköznapjaik.” (Dajka Dorka Napsugár, Nagykovácsi)

„A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium diákja vagyok, kettős céllal jöttünk ide. Nyilván az elsődleges az, hogy részt vegyünk itt a találkozón, és megismerjünk minél több embert. Ez eddig nagyon jól sikerült, a különböző programok is nagy lelki elmélyülést jelentettek számomra. Másrészt azért volt fontos számunkra ezen a találkozón a részvétel, mert 2026-ban Magyarországon szervezünk ferences ifjúsági találkozót az erdélyi és a magyarországi fiataloknak, és annak a szervezéséhez gyűjtöttünk tapasztalatokat.” (Tódor Álmos, Esztergom)

„Számomra a FITT lelki feltöltődést jelentett. A szombat esti séta tetszett a legjobban, amelyet a kolostor földszinti termeiben berendezett tematikus szobákban tettünk. A sétán a különböző életszakaszokban szerzett sebeinket vizsgáltuk meg. Számomra ez nagyon jó lehetőség volt arra, hogy felismerjem a sebeimet, és hogy rájöjjek,hogy a felismerés által van megoldás és kiút ezekből a sebekből.” (Nagy Kincső, Csíkszentlélek)

„Immár sokadjára vettem részt a FITT-en. A találkozót a sebeink témában szervezték. Az ezzel kapcsolatos szinte rögtönzött kiselőadások, illetve a tematikus séta nagyon-nagyon tetszett, és maradandó emlék marad számomra.” (Kaplony Bence, Kaplony)

A FITT vasárnap szentmisével és közös ebéddel zárult.

A találkozó szervezését a Communitas Alapítvány, Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta. A szervezők ezúton is hálásan köszönik a támogatást!

Ferences sajtószolgálat

Fotók: Pantea Tibor ferences szerzetes