Elég volt! Álljatok le a háborúval!

0
269

A még hörghuruttól szenvedő pápa, gyenge hangja ellenére ismét erőteljesen felemelte szavát a háborúk azonnali befejezéséért, fájdalmát fejezve ki Palesztina és Izrael, valamint Ukrajna lakosságának szenvedéséért.

A leszerelés erkölcsi kötelességére utalva Ferenc pápa a vasárnap déli Úrangyala ima után bátorságot kért a nemzetek nagy családjától, hogy a félelem egyensúlyából átléphessünk a bizalom egyensúlyába.

Háborúval nem lehet megvalósítani a békét!

A pápa minden nap fájdalommal hordozza szívében Palesztina és Izrael lakosságának szenvedését a folyamatban lévő háború miatt. Fájdalmat okoznak a halottak, a sebesültek, a kitelepítettek ezrei, a hatalmas pusztítás. Mindez szörnyű következményekkel jár a kicsikre és a védtelenekre, akik veszélyeztetve látják jövőjüket – mondta a szentatya, majd feltette a kérdést: valóban azt gondoljuk, hogy így egy jobb világot építhetünk, valóban azt gondoljuk, hogy így elérhetjük a békét? „Elég volt! Mindnyájan mondjuk azt, hogy elég volt! Álljatok le!” – hangzott a pápa felhívása, amelyet a Szent Péter-téren összegyűlt hívősereg tapssal fogadott.

A szentatya arra bátorította az érdekelt feleket, hogy folytassák a Gázára és az egész régióra kiterjedő, azonnali tűzszünetre irányuló tárgyalásokat, hogy a túszokat haladéktalanul szabadon engedjék és visszatérhessenek szeretteikhez, akik aggódva várják őket, a polgári lakosság pedig férhessen biztonságban hozzá a nekik járó humanitárius segélyekhez, amelyekre sürgős szükségük van. A pápa végül újfent kérte, hogy ne feledkezzünk el a meggyötört Ukrajnáról, ahol nap mint nap olyan sokan halnak meg és ahol olyan sok a fájdalom.

A leszerelés mindenekelőtt erkölcsi kötelesség

Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy március 5. a leszerelés és a non-proliferációs tudatosság második nemzetközi napja. Ezzel kapcsolatban fájdalommal állapította meg, hogy olyan sok erőforrást pazarolnak el katonai kiadásokra, amelyek a jelenlegi helyzet miatt sajnálatos módon tovább növekednek.

A szentatya reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség megérti: a leszerelés mindenekelőtt kötelesség, a leszerelés erkölcsi kötelesség. Véssük ezt elménkbe – buzdított rá majd a nemzetek nagy családjának minden tagját bátorságra szólított fel, amelyre szükség van ahhoz, hogy a félelem egyensúlyából a bizalom egyensúlya felé mozdulhassunk el.

A pápa végül köszöntötte a római híveket és a különböző országokból érkezett zarándokokat, külön megemlítve többek között portugál egyetemisták és a Lengyelországból érkezett plébániák csoportjait, valamint azokat az ukrán fiatalokat, akik a Sant’Egidio Közösség szervezésében részt vesznek a Győzd le a rosszat a jóval. Ima, szegények, béke találkozón.

Vertse Márta

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS