Alzheimer Café találkozó a Caritas Szent Erzsébet Idősek Otthonában

0
340

Évente egyre több a demenciával élő személy, ami nemcsak a beteget, hanem az egész családot érinti. Egy generációkat érintő problémáról beszélünk, ami már nem lehet tabu.

2018-ban indították el Romániában, Gyergyószentmiklóson a Caritas Szent Erzsébet Idősek Otthonában az Alzheimer Cafét a gondozó családok és segítők támogatására. Szakmai támasznyújtás, amely a Kiss Gabriella 2014-2017 között végzett tudományos doktori kutatásának eredményeire épült rá.

A cél nemcsak az intézményen belüli demens barát-személyközpontú gondozás, és a gondozó családok támogatása, hanem azoknak a családoknak is a támogatása, akik saját otthonukban gondoznak demenciával élő személyt. Máig több mint 15 helységbe ért el a kezdeményezés. A résztevők demencia témákban előadásokat hallhatnak, és konkrét gyakorlatias tanácsokkal segítik őket. A részvétel ingyenes.

Nagy öröm, hogy az elhintett magocskák jó földbe hulltak, hiszen a támogatással már hét helységben sikerült az elindított Alzheimer Cafék folytatása, az adott helyi szakmai csapatok önszerveződésével. A februári találkozón a csoportok képviselői örömmel osztották meg az elért eredményeiket. Brassóból Fridl Beatrix és Gáll Hajnal a Máltai Szeretetszolgálat részéről, a Sepsiszentgyörgyi Diakóniától: Roth Enci és Dénes Kinga, Kolozsvárról a Máltai Szeretetszolgálattól pedig Madaras Kata. Online is csatlakoztak a beszélgetéshez, Nagyváradról Dombi Andrea a Caritastól és Vinczéné Pálfi Judit a Diakónia Református Alapítványtól.

A találkozón visszatekintettek az Alzheimer Café útjára, majd bemutatták az Erdélyi Alzheimer Café Egyesületet. A résztvevők hallhatták a február 21–24. között zajlott, a Román Alzheimer Társaság konferenciáján elhangzott szakmai előadások összefoglalóját. A rendezvényt a Caritas Szent Erzsébet Idősek Otthona és az Erdélyi Alzheimer Café Egyesület támogatta.

Forrás: Kiss Gabriella Facebook-oldala