Turistából zarándok: új minihonlapon fedezhetjük fel a pápai bazilikák kincseit

0
252

A szentévre készülve született a Turistából zarándok elnevezésű honlap, melyet a Kommunikációs Dikasztérium készített fiatalokkal együttműködve az egyes pápai bazilikákban szerzett élményeikről, hogy elkísérje a híveket azon az úton, amelyen ráébrednek, hogy zarándokok, nem pusztán turisták.

,,From Tourist to Pilgrim”  – hirdeti angolul és még további öt nyelven a minihonlap, amelyet a Hit kommunikációja a digitális világban elnevezésű projekt keretében valósítottak meg tizenhat szakértő fiatal részvételével, akik tíz különböző országot képviselnek. A Rómában található négy pápai bazilikát járták be — Lateráni Szent János, Szent Péter, Falakon kívüli Szent Pál, Santa Maria Maggiore – és tekintették meg nemcsak építészeti szépségükben gyönyörködve, hanem mint a hit élő tanúit. A hatnyelvű minihonlap (angol, német, francia, olasz, spanyol és portugál) az ifjabb közönséget igyekszik megszólítani a digitális világon keresztül, hogy maguk a fiatalok mondják el, milyen megindító élményeket szereztek a zarándoklat során.

Személyes beszámolók a fiataloktól

A szentek és a művészek alakjai is megjelennek a honlapon, akik élete és művei formálták ezeket a szimbolikus helyeket, mintegy invitálva a látogatót, hogy üljön asztalhoz velük. Az asztal az osztozás helyszíne, ahol nemcsak az ételt osztjuk meg, hanem a tekintetünket is, hiszen egymásra nézünk, elmeséljük tapasztalatainkat, elgondolkodunk a hallottakon. Ehhez a személyes élménybeszámolóhoz a hang nyelvezetét választották elsősorban. A szent helyeket és a művészeti alkotásokat azok mutatják be, akik rendszeresen járnak oda és fogadják a zarándokokat, vagyis a kiállítások kurátorai, az ásatások és restaurálások felelősei, tanárok és egyháziak… olyan tanúk, akik hangjuk melegével képesek kifejezni szeretetüket a pápai bazilikák iránt.

Zarándok podcast

Így tehát a Turistából zarándok honlap podcast műsor is egyben, hogy elkísérje a zarándokokat, kézen fogva vezesse őket a római zarándoklat legfontosabb helyszíneire. Olyan állomásokon keresztül, amelyek az átlagos turista által csak egy térnek látott helyszínt megtöltenek mély művészeti és lelki tartalommal, szimbólumokkal. Ezek a kis városnéző utak arra szolgálnak, hogy megmutassák Róma rejtett szépségeit, melyek a zarándoklat nagyítója alatt válnak láthatóvá.

És nemcsak azok a fiatalok szólalnak meg, akik kommunikátorként részt vettek a projektben, hanem a látogatókat is interaktív módon hívja a honlap arra, hogy osszák meg tanúságtelüket másokkal, saját profiljukon keresztül a #FromTouristToPilgrim gyűjtőnévvel. A szervezők reményei szerint ez a minihonlap segít felkészülni a 2025-ös szentévre, megújítva az apostolok nyomában járó (Ad limina apostolorum) zarándoklatok évezredes hagyományát.

Gedő Ágnes / Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS