Tudás, színészi és zenei tehetség kibontakozása a Hivatások nyomában vetélkedőn

0
274

Amint arról korábban hírt adtunk, az elmúlt hétvégén zajlott Nagyváradon a Hivatások nyomában elnevezésű vetélkedő. Az alábbiakban a Premontrei Öregdiák Egyesület alelnöke, Hutyra-Gram Zsófia számol be az eseményekről.

A Nagyváradi Premontrei Öregdiák Egyesületet képviselve, Pásztai Ottó Zsolt elnökkel részt vettünk Nagyváradon a Hivatások nyomában országos hittanversenyen február 23. és 25. között. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Liceum immár 18. alkalommal hirdette meg az eseményt. Ezen olyan IX–XII. osztályos diákok háromtagú csapatai vehetnek részt, akik az ország római katolikus teológiai liceumaiban tanulnak. Idén Szatmárról, Nagykárolyból, Temesvárról, Gyulafehérvárról, Marosvásárhelyről, Gyergyószentmiklósról, Gyimesfelsőlokról és Nagyváradról érkeztek a csapatok. Benedek Ramóna hitoktató-főszervező az idei megmérettetésre négy követésre érdemes életutat javasolt : Casciai Szent Ritát, a reménytelen ügyek védőszentjét, Boldog Batthyány-Strattman László szemorvost, Boldog Carlo Acutist, az internet védőszentjét és Györgypál Albertet, Nagyvárad vértanú papját. Ez utóbbiról szóló Rongyosan az Isten előtt című könyvét mutatta be a résztvevőknek Serfőző Levente péntek délután a püspöki palotában, némi segítséget nyújtva a csapatoknak a másnapi vetélkedőre. Ezt követően egyedülálló esemény következett: közösen elzarándokoltunk a váradolaszi Szentlélek kiáradása (Barátok) plébániatemplom kriptájához, ahol a vértanú pap sírjánál kértük közbenjáró imáit ránk, családjainkra és közösségeinkre.

Szombat reggel Böcskei László megyés püspök mutatott be szentmisét. A hivatalos megnyitó után kezdődött a két részből álló vetélkedő. Az első részben a zsűri előtt kellett bizonyítania elméleti tudását a csapatoknak, a másodikban pedig 4-6 perces jelenetekben mutathatták be sokoldalúságukat, például egy turista szemével járhattunk Szent Rita nyomában; láthattunk gyógyítani szemet és lelket; egy másik csapat a nagyságos és tekintetes doktorra emlékeztette a hallgatóságot és az örök érvényű igazságra: ,,Nem nézni, látni kell!” Látni, rácsodálni kell az isteni szépségekre, értékekre, meglátni a betegben, a szenvedőben a keresztre feszített Krisztust.

Láthattuk a göndör hajúvá varázsolt Carlót azon tanakodva, hogyan írhatná meg dolgozatát a házasságról. És ki más jöhetne a segítségére, mint Szent Rita és Boldog Batthyány-Strattman László. Színészi képességeik mellett zenei tehetségüket — az egyikük hegedűn játszott, mások A muzsika hangja betétdalait felhasználva énekhangjukat és szövegírói tudásukat — is megcsillogtatták.


A csapatok közül a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata került ki győztesen, második helyen a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceum csapata végzett, a harmadik helyre pedig a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai kerültek. A házigazdák csapata dicséretben és két különdíjban részesült. Isten fizesse mindenki odaadó és áldozatos munkáját!

Hutyra-Gram Zsófia
alelnök

Fotók: Szent László Római Katolikus Líceum