Nagyböjti lelkigyakorlatra várják az érdeklődőket Esztelnekre

0
483
Illusztráció – zarándokok az esztelneki madonnánál (Fotó: Kakucs Szilveszter / https://frszilveszter.blogspot.com)

A keresztre feszített Krisztus keresztje alatt álló személyek üzenete a ma embere számára címmel kerül sor az idei nagyböjti, plébániai lelkigyakorlatra Esztelneken március 1–2-án 17 órától, 3-án pedig a 11 órától kezdődő szentmisékben. A lelkigyakorlat vezetője Tempfli Imre kaplonyi származású és Németországban élő lelkipásztor, teológus, egyháztörténész és egyházi író. A lelkigyakorlatra hívnak és várnak minden környékbeli, nagyböjti lelki táplálékra vágyót.

A pénteki szentmise után a nők számára lesz beszélgetési lehetőség a lelkigyakorlat vezetőjével. Szombaton ugyanez a lehetőség adatik meg a férfiaknak is. A kötetlen beszélgetések témái lennének: Vallásosnak lenni a hétköznapokban is…; Aprópénzre váltott evangélium…; A boldog élet építőkövei…; Divat még a vallás?; Mit nyerek, ha Jézus követője vagyok nap mint nap?

A lelkigyakorlat helyszíne: Esztelneken a Szent György vértanúról nevezett ferences templom.

Szeretettel hívnak és várnak minden kedves hívőt, nemcsak az esztelneki plébánia területéről, hanem a környező településekről is. Vagyis mindazokat, akik az Istennel való kapcsolatukat szeretnék elmélyíteni, hitükben megerősödni, lelkileg gazdagodni akarnak, és bátorítást, útbaigazítást szeretnének a nagyböjti felkészülés alatt a húsvéti szent ünnepekre.

Tempfli Imre a Szatmár megyei Kaplonyban született 1954. december 3-án. Középiskoláit Nagykárolyban, teológiai tanulmányait a gyulafehérvári hittudományi főiskolán végezte. 1979. június 21-én szentelte pappá Jakab Antal püspök a gyulafehérvári székesegyházban. Segédlelkész volt Máramarosszigeten és Nagybányán, lelkész Alsóhomoródon (1986–90), majd teológiai tanár Gyulafehérváron. 1990–93 között Rómában, a Gergely Egyetemen egyháztörténelmi tanulmányokat folytatott és licenciátusi fokozatot szerzett, 1994-ben Budapesten teológiai doktorátust. Hazatérve 1993-ban a szatmárnémeti Szent Család-plébánián volt plébános, 1994 áprilisától Németországban a Kirche in Not katolikus segélyszervezet munkatársa. E hivatalának megtartása mellett 2001. május 1-jétől 2002. április 18-áig Reizer Pál püspök haláláig püspöki helynök volt a szatmári egyházmegyében. Számos könyv és tanulmány szerzője. 2007-től a stuttgarti Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa volt, amelytől tizenhárom év után, 2020. júliusában, nyugállományba vonulása miatt, elbúcsúzott. Továbbra is Németországban él és alkot, építve Isten országát a lelkekben.