Önkéntességre motiváló társasjáték lát hamarosan napvilágot

0
252
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

A Gyulafehérvári Caritas és a szegedi Talentum Alapítvány több évtizede működik együtt különböző projektek megvalósításában. Mindkét szervezet önkéntesekkel dolgozik. A koronavírus okozta járvány után viszont az volt a tapasztalatuk, hogy egyre nehezebb aktívan bevonni az embereket egy-egy önkéntes akció megvalósításába. Ebből a tapasztalatból fakadt egy olyan eszköz kidolgozásának a szükséglete, amely által könnyen el lehessen érni a fiatalokat, megismertetni velük az önkéntesség fogalmát és típusait, illetve érzékenyíteni őket a társadalmi problémákra és a felelősségvállalásra.

A közös munka 2022 őszén indult. A projektcsapat mindkét szervezet részéről négy-négy személyből állt össze. A Gyulafehérvári Caritas három alkalmazott munkatársa mellett egy régi önkéntest is bevontak a fejlesztési munkába. Fechită Lujza gyerekkora óta önkénteskedik, és elmondása szerint különleges kapcsolat fűzi a Caritashoz. Mivel ott kezdte önkéntesi pályafutását, fantasztikus lehetőségnek tűnt számára egy olyan társasjáték elkészítése, amely az önkéntességet népszerűsítené. „Nagyon szeretek társasjátékozni, így örömmel fogadtam el a Caritas felkérését, hogy csatlakozzak egy társasjáték elkészítésének folyamatához” – nyilatkozta Fechită Lujza.

A társasjáték fejlesztési folyamata 2023 januárjában indult Szegeden, az első személyes projekttalálkozó keretén belül. Ezen alkalom az ismerkedésről, a csapattal való egymásra hangolódásról, illetve az alapok meghatározásáról szólt. „Nagyon inspiráló volt számomra a közös ötletelés, illetve a közös játék, hisz a társasjátékunk formájának meghatározása előtt rengeteget játszottunk, és gyűjtöttük az ihletet, innen is, onnan is elemeltünk egy-egy elemet, amit majd a saját játékunkban szeretnénk viszontlátni” – számolt be Lujza az első műhelymunkáról.

A személyes találkozót követően több online megbeszélés zajlott, illetve elindult a tesztelési folyamat, amelybe több, mint 200 diákot sikerült bevonni Erdélyből és Magyarországról. „Megtisztelő érzés volt tesztalanyként részt venni a folyamatban. Jó volt az elsők között játszani a társassal, és véleményt mondani az esetleges módosításáról” – mondta Hodor Hanna, az egyik tesztelő diák.
„Az első játékélménynél nagyon kíváncsi és izgatott voltam, hiszen az önkéntességről volt szó, amely számomra nagyon fontos. Az önkéntesmunkának sok olyan arcára ismertem, amelyeket mi is rendszerint végzünk, de számtalan új formájáról is informálódhattam” – mesélte Istók Kriszta, egy tesztelésben részt vevő másik diák.

A tesztelési folyamatban nemcsak a diákoknak jutott kiemelkedő szerep, hanem az őket beszervező és kísérő tanároknak is, akik kettős szerepben vettek részt a társasjáték kipróbálásában: megfigyelőként és játékosként. „Mindkét szerepet kipróbáltam. Megfigyelőként megfogott az a lelkesedés és tiszta, jó szándék, amit a fiatalokban itt, ekkor is megtapasztaltam. A nemes célok gyakorlatilag mindannyiunkban közösek: fontos az idősek jóléte, az elesettek támogatása, a közérdek előbbre valósága az önérdeknél. Játékosként ugyanúgy élveztem, mint a nálam huszonöt évvel fiatalabbak. Nagyon életszerűek a példák, amelyekbe könnyű beleélni magunkat. Ebben a játékban mindenki egyidős” – vallotta Sántha Ágnes, a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója.

2023 májusában tartották a második személyes projekttalálkozót Kézdivásárhelyen. Itt körvonalazódtak a kijavítandó elemek, az ezek alapján továbbfejlesztett változatot pedig 2023 őszén újabb középiskolás csapatok tesztelték. Ezen alkalmak során beigazolódtak a projektcsapat elvárásai: a diákok ráéreztek a játék céljára, és számukra hasznos tanulságokat tudtak megfogalmazni. „Amellett, hogy a játékosok temérdek információt szerezhettek önmagukról és társaikról – mint például az empátia fejlesztése, a csapatmunka, a kommunikáció, az önismeret vagy a csapatban dolgozás fontossága –, számomra a legnagyobb felismerés mégis az önkéntesmunka sokszínűsége volt. Rádöbbentem: mennyi megoldásra váró probléma és segítséget igénylő helyzet van a nagyvilágban, amelyekhez szükség lehet az én önkéntes segítségemre is” – fogalmazott Istók Kriszta.

„A diákok nyitottságát, komoly játékát öröm volt megfigyelni. Az egyes társadalmi kihívások mérlegelése, a döntést megelőző érvelés a játék során azt bizonyította, hogy értik az egyes társadalmi problémák összefüggéseit, képesek logikusan és észszerűen megoldási lehetőségeket felvetni, megvitatni és közös döntést hozni” – mondta Sajgó Melinda, a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum oktatója.

„Megfelelőnek és hiánypótlónak tartom. Az első ilyen jellegű játék, amit játszottam. Elgondolkodtat, felelősséget ébreszt, érvelésre késztet, aktivizál, csapatmunkába hív meg, és valószínűleg a közösséget is képes formálni” – osztotta meg véleményét Márton Csilla, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa.

Az utolsó személyes projekttalálkozót 2024 januárjában tartották Gyulán, ahol lezajlott egy végső tesztelés, illetve véglegesítették a társasjáték terjesztésének lépéseit is. Az utolsó tesztelésen a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai és a Gyulai Ifjúsági Központ tagjai vettek részt. „Számomra különleges volt megtapasztalni, hogy fontosak voltunk ebben a folyamatban, valamint, hogy nálunk sokkal tapasztaltabb emberek adtak a véleményünkre” – nyilatkozta egy lány a nagyenyedi csapatból.

„Ha egy szóval kellene jellemeznem a tesztelési folyamatot, valószínűleg azt mondanám: tünemény vagy tüneményes. Elindít egy gondolatot, amely igazából úgy válik végkifejletté, hogy azon veszi észre magát, aki játszotta, hogy már önkénteskedik. Egy diák meg is fogalmazta: »nem biztos, hogy ez az a játék, amit úgy többször elővennék«. Nagyon tetszett ez a kijelentés, mert ha eljátszunk a gondolattal, nem is kell többször elővegye, elég, ha alkalmazza társadalmi szinten azzal, hogy részt vesz egy önkéntesprogramban” – összegezte a folyamatot Matias Edwin, a nagyenyedi csapat kísérő tanára.

Lehetőségek a társasjáték kipróbálására

A projektcsapat szándéka, hogy minél több civil szervezetben dolgozó és fiatalokkal foglalkozó szakemberrel megismertesse a játékot. Erdélyben két alkalommal lehet kipróbálni: a marosvásárhelyi Caritas Házban (a Mărăști utca 36. szám alatt) április 8-án 15 órától és a kézdivásárhelyi Caritas székhelyén (a 41-es udvartér 8. szám alatt) április 18-án 15 órától.

A program az Európai Unió társfinanszírozásával, az Erasmus+ program keretén belül valósul meg.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas