Egyházi iskolák tanulóinak alkotását várja a 12. Ökumenikus Diákfilmszemle

0
255
Illusztráció (Fotó: Freepik)

Az Evangélikus Pedagógiai Intézet, a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálat, a Katolikus Pedagógiai Intézet és a Budapesti Piarista Gimnázium meghirdette 12. országos filmszemléjét a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjai számára. A versenyfilmek beadási határideje 2024. május 6., hétfő.

Portálunk megkeresésére Wettstein József SchP, a rendezvény főszervezője közölte, a versenyre határon túli egyházi iskolák tanulói is jelentkezhetnek pályaművekkel, és kifejezte abbéli reményét, hogy a döntőn személyesen is találkozhatnak a Magyarországon kívülről pályázó csapatokkal.

A kiírásra egy alkotó vagy alkotócsoport legfeljebb három filmmel pályázhat, egy iskolából több csoport is nevezhet. A verseny idei kiemelt témája azt a sokféle önkéntes szeretetszolgálatot állítja a középpontba, amelyben a diákok akár iskolai keretben, akár egyházi közösségekben is részt vesznek: Szolgáló szeretet – Amikor az önkéntes szolgálat szebbé teszi a világot.

A kiemelt témában legfeljebb tízperces dokumentumfilmeket lehet beküldeni. A szabadon választott témában nincs műfaji megkötés, de a filmek időtartama legfeljebb nyolc perc lehet. A beküldött műveknek nem szükséges vallási témát érinteniük, lehetnek humorosak, ironikusak, problémafelvetőek, de az általános emberi értékeken túl a keresztény hit értékeit is tiszteletben kell tartaniuk, az élet evangéliumi szemléletével összhangban kell állniuk.

A kiemelt témában készült munkákat két korosztályos csoportban fogják zsűrizni (I. korcsoport: 5–8. évfolyam, II. korcsoport: 9–12. évfolyam), a szabadon választott témát egyben. témát a két korcsoportra bontva díjazzuk, a szabadon választott témát egyben. Mind a három kategóriában az 1. díj értéke 85.000 Ft, a 2. díj értéke 55.000 Ft, a 3. díj értéke 35.000 Ft.

A pályaműveket május 6-áig kell beadni, a 12. Ökumenikus Diákfilmszemle vetítéssorozata, a filmek nyilvános értékelése és díjazása május 25-én, szombaton lesz a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola  (Piarista köz 1. sz.) Auditorium Maximum termében.

A diákfilmszemle rendszeresen aktualizált  weboldalán az eddigi filmszemlék története, legjobb filmjei és képes beszámolói mellett filmkészítést segítő oktatási anyagokat is közzé tettek. Ugyancsak ezen a felületen érhető el az aktuális versenykiírás jelentkezési lapja és részletes szabályzata is (amely érinti többek között a korhatáros témák megjelenítését, a felnőttek, illetve színészek bevonhatóságát is).

A szervezők érdeklődéssel és örömmel várják a filmszemlére a diákok filmjeit.

Forrás: Piarista.hu; Ökudiákfilm.hu

(dg)

MEGOSZTÁS