Dévai-Nagy Kamilla érdemes művész és Eperjes Károly színművész is a Csíksomlyó Expresszel érkezik a búcsúba

0
336
Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási iroda cégvezetője, Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója, Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda ügyvezetője és Dévai-Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas érdemes művész (b-j) a Keleti pályaudvaron tartott sajótájékoztatón 2024. február 20-án. MTI / Hegedüs Róbert

 A Magyarországról Csíksomlyóra tartó zarándokvonat május 17-én indul és pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők keddi, budapesti sajtótájékoztatón. A négynapos program legfontosabb eseményei idén is a pünkösdszombati búcsú, valamint a Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához történő zarándoklat lesznek.

 Amint arról korábban beszámoltunk, a hónap folyamán korábban arról tartottak sajtótájékoztatót, hogy a Misszió Tours Utazási Iroda szervezésében, a MÁV-START Zrt. közreműködésével két csíksomlyói, egy lengyelországi és egy belföldi vonattal is utazhatnak a magyarországi missziós zarándokok, továbbá a Rómába és a Vatikánba induló hálaadó nemzeti zarándoklaton is részt vehetnek. Kedden, február huszadikán ismét összehívták a sajtó képviselőit, hogy a csíksomlyói búcsúba induló zarándoklatról és a szerelvényekről osszanak meg információkat velük.
Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója az idei program újdonságaként emelte ki, hogy a két zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört. A tervek szerint 16 kocsiból és étkezőkocsiból álló össznemzeti zarándokvonatot a Tamási Áron emlékére felmatricázott mozdony fogja húzni – ismertette. Felidézte: a mára kultikussá vált vonatok története tizenhét éve, 2007 őszén kezdődött, amikor a Kárpáteurópa Utazási iroda felkereste a vasúttársaságot a zarándokvonat ötletével. Az egy zarándokvonatból azóta kettő lett, a négyszáz zarándokból pedig csaknem másfél ezer.


Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatbánya érintésével érkezik Budapestre. Ott összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két szerelvény együtt indul Erdélybe. A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsús szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Itt szintén részt vesznek szentmisén, majd a pünkösdi forgatagon.
Amint elmondta, idén is folyamatosan lehet majd követni az interneten a vonat útját. A szerelvény vendége lesz Dévai-Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, valamint egy zenekar, amely mindig annak a tájegységnek a zenéjét játssza, amelyen a vonat éppen áthalad. A program meghívott díszvendége Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész.
Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási iroda cégvezetője az MTI-nek elmondta, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 000 ezer zarándokot utaztattak, és több mint 34 000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Megjegyezte, a két vonat összekapcsolása után az össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért az eleje kiér a Keleti pályaudvar csarnokából.


Frigyesy Ágnes újságíró, a Budapesti Székely Kör elnöke közölte, a zarándokvonaton a gyimesbükki csángó árva gyermekek javára gyűjtenek.
Mint ismeretes, a fent említett szerelvényeken kívül idén is elindítják az előző évekről már ismert Misszió Zarándokvonatot, amely fekvő- és ülőhelyes kocsikkal is közlekedő különvonat lesz, pénteken délután indul, és miután a zarándokok részt vesznek a szombati fogadalmi búcsún Csíksomlyón, még aznap este visszaindul, és pünkösdvasárnap reggel érkezik meg Budapestre.

MTI