Napsütéssel simogatta az arcunkat a jó Isten – a Teljes Szívvel képzés második hétvégéje

0
516
Fotók: Teljes Szívvel képzés

Az erdélyi római katolikus ifjúság jövőbeli ifjúsági és zenecsoport-vezetői újabb három napra találkoztak február 16–18. között Szelterszfürdőn a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) szervezésében. A képzésre a gyulafehérvári főegyházmegye különböző plébániáiról érkeztek a keresztény életükben növekedni és szolgálni vágyó fiatalok.

A Boldog Özséb Ifjúsági Házat percek alatt betöltötte péntek délután a viszontlátás hangos öröme: sok ölelés, mosoly, kacaj, az elmúlt három hét történéseinek egymással való megosztása. Ha három nap az Úrnak elég a megváltásra, hogyne volna elég, hogy baráti kötelékeket húzzon fiatalok közé. Ezek a fiatalok azzal a céllal jönnek a Teljes Szívvel képzésre, hogy megfelelő tudásban, gyakorlatban részesüljenek ahhoz, hogy közösségükben ifjúsági csoportot, illetve zenecsoportot hozhassanak létre, vagy átvegyék a már meglévő vezetését. De még valamit kaptak már az első hétvége alatt is: ugyanazon célokra törekvő, Isten útjait kereső, követő fiatalok barátságát, és egy helyet, ahová sok-sok élmény köti őket. Olyan hangulatot árasztott a péntek délutáni megérkezés az ifjúsági házban, mint amikor az unokák minden oldalról hazatérnek vasárnap délután a nagyszülőkhöz.

Identitásom Krisztusban címmel tartott előadást péntek délután Dezső Renáta, amelyet mentorcsoportos beszélgetések követtek. A nap közös esti imával zárult.

Pál, Kata, Péter kívánt jó reggelt szombaton, ezért egy korai tornával indítottuk a napot. A közös reggeli imát a már visszatérő résztvevők vezették. A szombat délelőtt a személyes Isten-kapcsolat kialakításának módjairól szólt. Simon Imre előadása után a résztvevők különböző imamódok segítségével teremthettek kapcsolatot az Úrral: kreatív ima, test-ima, examen, dicsőítés, levélírás, rózsafűzér, szentírásos elmélkedés, szemlélődés, zsolozsma. Tapasztalataikat, élményeiket mentorcsoportos beszélgetésen oszthatták meg egymással a fiatalok.

A meleg napsütés a szünetek, szemlélődés és a páros beszélgetés idejére is igen eredményesen csalogatott, így délutánra a résztvevők feltöltődve vehettek részt bibliaismereti előadáson. Ezután a vérmérséklet-típusokkal és a szeretetnyelvekkel ismerkedhettek meg, majd interaktív, forgószínpados módszerrel a konfliktuskezelés tematikáját is körüljárták. A Fortisssimó és Bravissimó csapatok pedig csapatépítő játékon, enneagramról, stresszről szóló előadásokon, és tanúságtételeken vettek részt. 

A pörgős, ismeret- és élménygazdag szombati napot a szentségimádáson tehették az Úr elé a fiatalok.

Vasárnap közösen összefoglalhatták, rögzíthették a hétvégi tanításokon elsajátítottakat. A szombat délelőtti imaalkalmak és a szentségimádás mély tanúságtételeket gyümölcsözött másnapra, amelyek gazdagon tárták elénk, hogy hogyan is működik a szívünk, ha egyszerre ennyi fiatal közelebb kerül Istenhez: új célokat, elhatározásokat ültet, felszabadít, értelmet, világosságot, tisztább látást ad szívünkbe. A szentmise végén már az egyik szemünk legalább harmatos lett, mert máris nehéz az elválás. De újabb három hétre való elemózsiát kaptunk, s megtapasztalhatjuk, ahogy a harmatos levegőn át bennünk is átszűrődik a ragyogó nap.

Jánó Kinga

A képzés első alkalmáról itt olvashatnak: