Folytatódott az esperesek beiktatása a nagyváradi egyházmegyében

0
300
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

A hatékonyság és funkcionalitás növelése érdekében szükségessé vált a nagyváradi egyházmegye esperességeinek átszervezése, ami új esperesek kinevezését tette szükségessé. Az elmúlt időben megkezdődött az új esperesek beiktatása, akiknek a megbízása öt évre szól. Pék Sándort, a váradi esperesi kerület esperesét február 12-én, Nagy Tibort, a szilágysomlyói esperesi kerület esperesét február 7-én iktatta be Böcskei László megyés püspök.

Pék Sándort, a váradi esperesi kerület esperesét február 12-én, hétfőn, a 10 órakor kezdődő szentmisén iktatta be hivatalába Böcskei László megyés püspök a nagyváradi székesegyházban. A szentmisét követően a főpásztor az esperesség papjaival egyeztetett az idei lelkipásztori tervről, a központi és a regionális programokról, amelyek a papi és a plébániai közösségek megerősítését, az ifjúsági és a családos csoportok, illetve a lelkiségi mozgalmak tevékenységének előmozdítását szolgálják.

Az esperesi kerület papsága mellett helybéli és a környező településekről érkezett hívek is szép számmal vettek részt azon a szentmisén, amelyet Böcskei László megyés püspök mutatott be február 7-én 10 órakor a zilahi római katolikus plébániatemplomban. A főpásztori látogatás apropója az volt, hogy ezen a szentmisén iktatták be hivatalába Nagy Tibort, a szilágysomlyói esperesi kerület új esperesét. A szentmisét követően a főpásztor megbeszélést tartott az esperesi kerület papjaival a helyi plébánia épületében, ahol a házigazdához szólva hangsúlyozta, hogy az  esperesnek törekednie kell arra, hogy „legyen éber, figyelmes, együttérző, áldozatkész és hűséges.” A főpásztor ismertette a család-, ifjúság- és ministránspasztorációval kapcsolatos kezdeményezéseket, bátorítva a jelen lévő papokat, hogy kapcsolódjanak be a programokba, és buzdítsák híveiket is a részvételre. A családias hangulatú együttlétet követően a főpásztor ellátogatott a szilágysomlyói plébániára, majd Kurila Gábor plébánossal közösen felkereste hivatalában a szilágysomlyói polgármestert, akivel az egyház és a városvezetés közötti együttműködés lehetőségeiről folytattak tárgyalásokat. A főpásztor szilágysági útja a Báthory István Általános Iskolában tett látogatással zárult, ahol Kovács Zoltán igazgató, a tanári kar tagjai és a diákok közel száz fős csoportja köszöntötte a megyés püspököt.

Az átalakított esperességek élére 2024. január 1-i hatállyal a következő kinevezések léptek érvénybe:
– a váradi esperesi kerület esperese Pék Sándor székesegyházi plébános;
– a bihari esperesi kerület esperese Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános;
– az élesdi esperesi kerület esperese Mlinárcsik János, a nagyváradi szlovák személyi plébánia lelkipásztora;
– az érmelléki esperesi kerület esperese Bogdán István érmihályfalvi plébános;
– a szilágysomlyói esperesi kerület esperese Nagy Tibor zilahi plébános.

„Az esperesnek kötelessége és joga az esperesi kerületben a közös lelkipásztori tevékenységet előmozdítani és összehangolni; ügyelni, hogy kerületének klerikusai állapotukhoz illő életet éljenek, és feladataikat szorgalmasan ellássák; gondoskodni arról, hogy a vallási szertartásokat a szent liturgia előírásai szerint végezzék.” (Egyházi Törvénykönyv, 555. kánon)

A korábbi esperesi beiktatásokról alább olvashatnak: