Nagyböjti online lelkigyakorlat a jezsuitákkal

0
378

Az idei nagyböjtben ismét hív a magyar jezsuiták lelkigyakorlatos központja, a dobogókői Manréza, hogy imádkozzunk minden nap személyesen és mégis együtt. A személyes imát a szentírási igék, a napi elmélkedések, képek és zenék segítik. A magyarországi jezsuiták Manréza lelkigyakorlatos központ felhívását adjuk közre.

A lelkigyakorlat közösségben is végezhető. Erre heti (akár online) közös imádság és megosztás révén nyílik lehetőség.

A hamvazószerdától húsvétvasárnapig – február 14. és március 31. között – tartó online lelkigyakorlat alapja a személyes ima. Az elmélkedések a napi szentmise valamely szentírási szövegét veszik alapul.

MIT JELENT A LELKIGYAKORLAT MOTTÓJA?

Az idei nagyböjti online lelkigyakorlat mottója: „Megújult tekintettel”. Az évente ismétlődő ünnepek lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy a hétköznapok forgatagában megszokottá vált vagy éppen elhanyagolt valóságokra új pillantást vessünk. A feltámadásnak, a szenvedés és halál után megjelenő egészen új életnek az ünnepét, a húsvétot hosszú előkészület előzi meg. A felkészülés napjainak, a nagyböjtnek a szentírási olvasmányai arra hívnak, hogy helyezzük újra figyelmünk középpontjába annak a misztériumnak a kutatását, aki értelmet ad életünknek.

A mindennapokban talán kicsit megszürkült, rutinossá vált, vagy esetleg perifériára került kapcsolatainkat meg tudja újítani, ha ismét teret és időt szánunk rájuk. A Szentírás szavait önmagunkhoz közel engedve lehetővé tesszük, hogy új értelemmel lepjenek meg bennünket, általuk Isten új arca mutatkozhasson meg számunkra, új módon láthassuk őt és találkozzunk vele. Az Istennel való találkozás mindig együtt jár önmagunk mélyebb megismerésével is. Ha őszinték és áttetszők vagyunk előtte, tekintetébe burkolódzunk, akkor saját életünknek is újabb rétegei tárulnak fel számunkra, önmagunkat is jobban megismerjük és új szemmel látjuk. A találkozások bensőségességében mélyülő Isten- és önismeretünk pedig hatással lesz mindennapjainkra, megújítja hozzáállásunkat életünk valóságához, friss tekintettel tudunk rápillantani emberi kapcsolatainkra is.

A részvétel módjai

Aki a lelkigyakorlat anyagát szeretné minden nap a postaládájába kapni, ITT feliratkozhat.

A lelkigyakorlaton többféleképpen is részt lehet venni: egyénileg, a Manréza által szervezett, moderátorok segítségével vezetett állandó kiscsoportokban, saját szervezésű kiscsoportban.

EGYÉNI ÚT

Talán elég a tudat, hogy többen imádkozunk együtt, és a többiek imájával megerősítve vághatsz neki ennek a nagyböjti útnak, és nem szeretnél csoportos alkalmakon részt venni. Így, ha feliratkoztál a napi levelekre, nincs más teendőd. Február 14-én érkezik az első levél, addig ismerkedj a köszöntő üzenetben küldött tartalmainkkal.

KÖZÖSSÉGI ÚT

A Manréza által szervezett csoportokba február 13-ig lehet jelentkezni.

CSATLAKOZZ EGY IMÁDKOZÓ KÖZÖSSÉGHEZ!

Ha van kedved imádkozó közösséghez kapcsolódni, és tapasztalatodat másokkal is megosztani, akkor csatlakozhatsz egy online csoporthoz.  A csoportokba azt várjuk, hogy köteleződj el a heti alkalmakra. A csoportok hetente egyszer találkoznak a virtuális térben, Zoomon keresztül: esténként 19-től 21-ig. Az alkalom első felében rövid bemutatkozás, bejelentkezés után közösen imádkozunk. Utána lesz lehetőség az imatapasztalatok megosztására, majd az alkalmat egy rövid visszatekintéssel közösen zárjuk le. A csoportok a hamvazószerdát követő héten indulnak, és összejöveteleik a húsvét utáni fényeshétig tartanak. Ezen a jelentkezési lapon várjuk az érdeklődők jelentkezését is, akik nyitottak arra, hogy új emberekkel járják végig a lelkigyakorlatos utat. 

LEGYÉL EGY KÖZÖSSÉG CSOPORTVEZETŐJE!

Idén is szeretnénk megszólítani közösségünkből azokat, akik már rendelkeznek lelkigyakorlatos és kiscsoport-vezetői tapasztalattal, s szívesen vállalják, hogy hetente egy általuk megjelölt időpontban véletlenszerűen beosztott, de végig együtt maradó 6-8 fős csoportot vezetnének. 

A kiscsoport-vezetés iránt érdeklődőknek az alábbi alkalmakat ajánljuk:

  • Február 13. (kedd) – INDULÓ alkalom*: 19:00 órától (kb. 20:30-ig) online moderátorképző alkalmat szervezünk, erre mindenképpen várjuk az új csoportvezetőket.
  • Március 5. (kedd) – SEGÍTŐ alkalom: 19:00 órától egy opcionális, online  találkozót tartunk a moderátoroknak, amelyen megbeszéljük az esetleges problémákat, segítséget adunk a csoportvezetéshez.
  • Április 9. (kedd) – ZÁRÓ alkalom*: 19:00 órától a moderátorok záró találkozóját tartjuk, ahol a szerzett tapasztalatokat és benyomásokat  beszéljük meg.

Szeretnénk minél több állandó kiscsoportot szervezni, így bátorítunk mindenkit a csoportvezetésre. Ezen a jelentkezési lapon várjuk az érdeklődő csoportvezetők jelentkezését.

BARÁTI KÖRREL MEGÉLT ÚT

Az is lehetséges, hogy egy már meglévő baráti körrel, plébániai közösséggel járod végig az utat, ahol megoszthatjátok  egymással az imában átélt tapasztalatokat. Amennyiben szeretnél gyakorlati segítséget kapni a kiscsoport-vezetéshez, várunk  február 13-án, kedden 19:00-tól (kb. 20:30-ig) online moderátorképző alkalmunkon. Ezen a jelentkezési lapon már meglévő csoportvezetők jelentkezhetnek.

MEGOSZTÁS