Arra törekszünk, hogy a gyermekeket jó emberekké neveljük

0
254

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Don Bosco szociális óvodájában a központ névadóját és oltalmazóját ünnepelték. A Ferenc pápa homíliájából választott mottóhoz híven a rendezvény a hála és a remény jegyében zajlott.

Bensőséges hangulatú rendezvény keretében emlékeztek meg a Caritas Don Bosco Nappali Központjában az intézmény névadójáról és oltalmazójáról égi születésnapján. A szociális óvodaként működő szatmárnémeti gyermekközpont 1995-ben nyitotta meg kapuit, és naponta 32 gyermek számára biztosít ellátást Bosco Szent János pedagógiájának szellemében.

A Caritas munkatársai mellett az eseményen jelen volt dr. Hanni Rolfes, a Jézus Legszentebb Szívéről Nevezett Missziós Nővérek rendjének tagja is, akinek fontos szerepe volt az intézmény megalapításában, valamint Bacancios Zorescu Delia, a Szatmárnémeti 5-ös Számú Napközi igazgatónője, mely intézményhez tartozik tanügyi szempontból az óvoda.

Az esemény mottójául dr. Román János vezérigazgató Ferenc pápa december 31-i homíliájának egy részletét választotta: „… minden napot, minden pillanatot, minden elfoglaltságot, örömöt és bánatot, megelégedettséget és problémát a Jézusra vetett benső tekintettel éljünk meg! Tegyük mindezt Jézus, a mi Urunk jelenlétében és kegyelmével. Tegyük mindezt hálával és reménnyel.” A mottóhoz híven a rendezvény a hála és a remény jegyében zajlott.

„Légy vidám, teljesítsd híven kötelességeidet a tanulásban és a jámborságban, tégy jót másokkal!” – tanácsolta Bosco Szent János tanítványának, Savio Domonkosnak. E gondolatból kiindulva mutatta be dr. Román János a nagy nevelő pedagógiai szemléletét, melyet a Caritas gyermekközpontban hűségesen követnek immár 29 éve. A vezérigazgató meggyőződése, hogy a Don Bosco Nappali Központ munkatársai megteremtik azt a befogadó környezetet az ellátott gyermekek számára, melyben vidámak lehetnek; vonzó és változatos oktatási programok által ösztönzik az óvodásokat arra, hogy bekapcsolódjanak a tevékenységekbe és felelősségteljes felnőttekké váljanak. Jó példával szolgálva mindent megtesznek azért, hogy az odajáró gyermekek jó emberek legyenek, és majd jó emberekké neveljék gyermekeiket.

Román János szívhez szóló szavai után a jelenlévők felidézték a központ alapításához, kezdeti időszakához fűződő emlékeiket, és hálával gondoltak az intézmény keretében eltöltött évekre, megújuló lelkesedéssel tekintve a jövő felé.

A rendezvény végén a vezérigazgató megköszönte a Don Bosco-központ munkatársainak, hogy felelősségteljesen és elhivatottan teljesítik a Caritas küldetését, és azt, hogy Bosco Szent János megelőző módszerét szeretettel és odaadóan ültetik gyakorlatba nap mint nap. Az esemény közös imával zárult.

Palincas Erika