Mikes János püspök életéről szóló könyvet mutattak be

0
677

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg egy háromrészes sorozat első köteteként Gibba Edit könyve Gróf zabolai Mikes Jánosról, aki 1899-től gyergyóalfalvi káplán, majd székelyudvarhelyi plébános volt, mielőtt kihelyezték volna a szombathelyi egyházmegye élére. A Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című, képanyagban gazdag albumot január 24-én mutatták be a szombathelyi püspöki palota Szent Pál termében.

A könyvbemutatón részt vett Székely János szombathelyi megyéspüspök; Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek; Perger Gyula plébános, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója; Gibba Edit történész, a kötet szerzője; gróf Mikes Katalin és Balogh Áron, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Diaszpóra Osztályának munkatársa.

Köszöntőjében Székely János püspök arról beszélt, hogy gróf Mikes János a szombathelyi egyházmegye egyik legalkotóbb erejű, távlatokban gondolkodó, nagyon sok szép dolgot létrehozó főpásztora volt. Az albumból sok mindent megtudhat az olvasó a néhai püspökről, főleg gyermekkoráról, szüleiről, tanulmányairól és az első papi éveiről.

Püspökként Szombathelyre kerülve Mikes János megemelte a papnövendékek számát, harmincról negyvenre; bevezettette a villanyvilágítást a székesegyházba; egyházmegyei takarékpénztárat alapított, kibővíttette a papi otthont. Szombathelyre hívta a szaléziakat, a verbitákat Kőszegre, Zalaegerszegre a Notre Dame nővéreit – együttműködve Pehm József apáttal, a későbbi Mindszenty bíborossal.

Mikes János volt az első olyan magyar püspök, aki repülővel utazott Rómába. Szerette a modern dolgokat, és nyitott is volt rájuk – hangsúlyozta Székely János.

A szombathelyi megyéspüspök beszédét meghallgathatják ITT.

A könyvbemutatón a szerző munkásságát és a kötetet Márfi Gyula érsek méltatta. Elmondta: Gibba Editet hittanosként az 1990-es években ismerte meg.

A nyugalmazott veszprémi érsek beszéde ITT hallgatható meg.

A Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című könyvet a szerző, Gibba Edit történész mutatta be. Elmondta: hétéves kutatás eredménye a most megjelent album. Napi 10–14 órát töltött azzal, hogy Mikes János életét kutatta.

A második kötet az 1912-től 1935-ig terjedő időszakot mutatja majd be, azaz Mikes János szombathelyi püspökségét; a harmadik kötet pedig az 1935 utáni időszakot öleli fel.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Forrás: Magyar Kurír

Gróf zabolai Mikes János 1876. június 27-én született a tekintélyes arisztokrata gróf zabolai Mikes család sarjaként. Apja, gróf zabolai Mikes Benedek Ferenc József szárnysegédje, anyja Sophie Moser volt. Édesapját kétéves korában elvesztette, így neveltetéséről édesanyja gondoskodott. Középiskoláit Kalksburgban végezte, később a teológiát az innsbrucki papi szemináriumon végezte el, 1899. június 29-én szentelték pappá.
1899-től Gyergyóalfaluban volt káplán, majd Majláth Gusztáv Károly püspök 1901-ben plébánossá nevezte ki, de már öt év múlva áthelyezte Székelyudvarhelyre, ahol egyúttal a telegdi főesperesség esperese is lett. 1911. november 15-én Ferenc József király kinevezte – a szombathelyi egyházmegye élére. 1912. január 7-én szentelte püspökké Majláth Gusztáv Károly püspök, Fischer-Colbrie Ágoston kassai és Várady Lipót Árpád győri püspök segédletével.
Mikes János 1935. december 31-én nyugállományba vonult, XII. Piusz papa 1939-ben selimbriai címzetes érsekké nevezte ki. 1945. március 28-án – a szovjet Vörös Hadsereg bevonulása közben – répceszentgyörgyi nyaralójában érte a halál. A szombathelyi székesegyházban temették el.