Ökumenikus imaalkalomra gyűltek össze a fiatalok Temesváron

0
484

A keresztények egységéért tartott imanyolcad utolsó, több vallásfelekezetet tömörítő találkozója Temesváron, amelyen a római katolikus hívek is részt vettek, a január 24-én, szerdán 18 órai kezdettel szervezett ökumenikus ifjúsági ima volt. Ebből az alkalomból fiatalok, papok és lelkészek, illetve a római katolikus, görögkatolikus, református, ortodox és evangélikus-lutheránus egyházakat képviselő közösségek tagjai gyűltek össze a temesvár-belvárosi (Mária téri) református templomban. Ezt a lelki programot is az imanyolcad mottója szellemében szervezték: „Szeresd Uradat, Istenedet… felebarátodat pedig, mint saját magadat” (Lk 10,27)

A találkozó zenei szolgálatát a Iustin Călin vezette Harmonia Christi ökumenikus énekkar, valamint az ortodox, görögkatolikus, református és evangélikus-lutheránus felekezetek ifjúsági kórusai látták el.
A szervezők és Demeter Sándor lelkész meghívására igét hirdetett Pál József Csaba római katolikus megyés püspök.
A rendezvény Demeter Sándor református lelkész üdvözlő beszédével kezdődött, majd a Jubilate és a Tekmek római katolikus csoportok imája következett, amelyben hálát adtak Istennek az imaalkalomért.

Homíliáját a megyés püspök a következő szavakkal indította: – Mi, akik itt összegyűltünk, keresztények vagyunk. És azért jöttünk, hogy Krisztussal találkozzunk. Amikor találkozunk Jézus Krisztussal, mindig történik bennünk vagy közöttünk valami. Most is figyeljünk rá, hogy mit akar, ma mi történjen bennünk és közöttünk? Köszönjük meg neki a kereszténység ajándékát. Jézus Krisztus elhívott minket, hogy a tanítványai legyünk. Adjunk hálát neki az egység ajándékáért: együtt vagyunk egy templomban, az imádság és a szeretet szellemében. Kérjünk most bocsánatot a jó Istentől, különösen azokért a bűnökért, a viselkedésünkért vagy szavainkért, melyekkel ,,megkarcoltuk” a szeretetet, amikor építhettük volna az egységet, de nem tettük.
A főpásztor ugyanakkor feltette a jelenlévőknek azt a kérdést, hogy van-e keresztény pletyka. – Igen, van – folytatta. – A keresztény pletyka az, amikor valami jót mondunk másokról.


Az imaest végén Pál József Csaba megyés püspök, Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperes, Kovács Zsombor evangélikus-lutheránus lelkész és Demeter Sándor református lelkész megáldotta a jelenlévőket. Azt is elhatározták, hogy 2025-ben a fiatalok ökumenikus találkozójának a temesvár-gyárvárosi Kisboldogasszony görögkatolikus templom ad otthont, Răzvan Oprișa esperes szívélyesen meghívta a jelenlévőket ebbe a közösségbe.

A temesvári püspökség sajtóirodája