Folyamatos kihívás a gyergyói idősotthon korszerűsítése

0
215

Kényelem, meleg, biztonság, energiatakarékosság – ezt tartja szem előtt a Szent Erzsébet Idősek Otthonának vezetősége, amikor évről évre támogatási lehetőségeket keres az otthon korszerűsítésére.

A Norvég Alap mellett, amely a napelemes rendszer megvalósítását segítette, hűséges támogatónak bizonyul a Betlhen Gábor Alap. Míg a 2022-es esztendőben fáskazán vásárlásához biztosított részfinanszírozást, 2023-ban a Gondoskodó Nemzet Program villanykazánok beszerzéséhez, kombinált fűtésrendszer üzemeltetéséhez biztosított 900 000 forintnyi anyagi támogatást. A költséghatékony energiafelhasználás érdekében megvalósult beszerzések és kazánházban történt módosítások kedvezményezettje a 156 otthonlakó, valamint a 102 alkalmazott.

Magyari Vencel igazgató elmondta, további terveik is vannak a korszerűsítés terén. Amennyiben lesz kiírás, 2024-ben a használati meleg víz előállításához szükséges bojlerek beszerzésére és bekötésére fog pályázni az intézmény. Kétségtelen, hogy költségcsökkentéshez vezetne a beruházás, hiszen a napelemek által termelt energiából előállított meleg víz fedezné a szükségletet, ha lenne, ahol tárolni azt. A legnagyobb melegvíz-fogyasztás a reggeli órákban van, így nagyobb kapacitású bojlerek szükségesek, melyek a meleg vizet előállítják, tárolják.

A jelenlegi bojlerek kapacitása 2250 liter, a napi 6000 liternyi szükséglettel szemben. A meglévő 500 literes bojlerek cseréje nagyobbakra a szükséges meleg víz tárolását biztosítaná – részletezi a terveket az intézmény igazgatója, hozzátéve, remény van arra is, hogy lehetővé válik a gáz bevezetése, addig viszont a meglévő eszközökkel kell a leghatékonyabban gazdálkodni.

Balázs Katalin, Caritas