A reményre fókuszál a szatmári egyházmegye pasztorális terve

0
463
Pasztorális napok a szatmári egyházmegyében. Illusztráció: a szatmári egyházmegye honlapja

A szatmári egyházmegyében a következő év pasztorális tematikája a remény. A remény zarándokaiként készülnek 2025-re, amely jubileumi év lesz a világegyházban. Az egyházmegye pasztorális terveiről, súlypontjairól olvashatnak a következőkben.

Ferenc pápa 2025-re A remény zarándokai” mottóval jubileumi évet hirdetett. A szentatya a jubileumi év meghirdetésében így buzdít: „Intenzív hittel, élő reménnyel, tevékeny szeretettel készítsük elő és ünnepeljük meg a szentévet… A felkészülés ezen időszakában már most örömmel gondolok arra, hogy a jubileumi eseményt megelőző 2024-es évet az imádság nagy »szimfóniájának« szentelhetjük. Mindenekelőtt azért, hogy visszanyerjük a vágyat arra, hogy az Úr jelenlétében legyünk, hogy hallgassuk és imádjuk őt”.

Hogyan kapcsolódik a remény éve (a felkészítő imaév és a jubileumi év) a mi pasztorális éveinkhez, folyamatunkhoz?

2024-ben a Jézus által tanított imát, a Miatyánkot átelmélkedve a remény zarándokaiként hálát adunk és visszatekintünk egyházmegyénk múltjára, jelenünkre és reményteli szívvel a jubileumi évben a jövőnkre.

Reizer Pál szatmári püspök 2001-ben „Újuljatok meg gondolkodásmódotokban” mottóval meghirdette az egyházmegyei zsinatot. A zsinat meghirdetése Szent II. János Pál pápa ösztönzésére történt, hogy a szatmári egyházmegye a II. vatikáni zsinat szellemében megújulva ünnepelje a 200 éves születésnapját (2004-et).

Idén húsz éve, hogy Schönberger Jenő szatmári püspök vezetésével lezárult az egyházmegyei zsinat (2001–2004). Legfontosabb gyümölcsei a jóváhagyott dokumentumok mellett azok a plébániai, lelkiségi és egyéb csoportok, amelyek a munkadokumentumok megbeszélése során akkor alakultak vagy a rendszeres találkozások által megerősödtek. A plébánosok mellett ezeknek a csoportoknak tagjai lettek az egyházmegye pasztorális útjának a fő mozgatórugói, amelyet az Úr irányítására és gondviselésére figyelve az elmúlt húsz évben közösen tettünk meg.

Miről szól a szatmári egyházmegyében a remény éve? Bekapcsolódunk a világegyházban meghirdetett jubileumi évbe. 2024-ben a jubileumot megelőző felkészítő imaévben a Miatyánk közös átimádkozásával és átelmélkedésével adunk hálát Istennek szeretete ajándékaiért. 2025-ben a remény zarándokaiként tekintünk a jelenünkre és a jövőnkre, hálát adva teremtett világunkért és mindenért, amit az Úrtól kaptunk.

Egyházmegyei pasztorális tervünk folytatásaként, a gondviselés évéhez jól kapcsolódik a remény évének bátorító üzenete. Egyházmegyei zsinatunk lezárásának huszadik évfordulója alkalmából, hálatelt szívvel rátekinthetünk annak gyümölcseire és reménnyel a jövőnkre.

A zsinati munkafolyamathoz hasonlóan, összefogva a plébánosokkal megerősíthetjük plébániai csoportjainkat, lelkesíthetjük csoportvezetőinket, hogy érdemes folytatni, egymást bátorítva, támogatva együtt zarándokolni.

Az elmúlt évek nehézségei: a világjárvány, a háború, a gazdasági nehézségek, a rohanó világ reményvesztetté, beszűkültté, kiégetté tette az embereket. Az Úrba kapaszkodva és egymást segítve megerősödhetünk abban, hogy csak az Úrban van igazi remény, ami kimozdít és távlatot mutat.

Az összeállított segédanyagokat használó személyek, csoportok, kisközösségek arra kapnak meghívást, hogy átelmélkedve, átbeszélgetve a szentírási részeket, belekapaszkodjanak Isten reményteli meghívásába, ahogy a szentatya fogalmaz a jubileumi évet meghirdető levelében: „Továbbra is égve kell tartanunk a remény fáklyáját, amelyet kaptunk, és mindent meg kell tennünk, hogy mindenki visszanyerje az erőt és annak bizonyosságát, hogy nyitott lélekkel, bizakodó szívvel és messzire tekintő elmével nézhet a jövőbe. A közelgő jubileum nagyban hozzájárulhat a remény és a bizalom légkörének helyreállításához, annak az újjászületésnek a jeleként, amelyet mindannyian sürgetőnek érzünk. Ezért választottam »A remény zarándokai« mottót.”

A remény évének tematikus felosztása:

2024

  • Miatyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved!
  • Keresztúti ájtatosság: A remény forrása.
  • Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.
  • Szentségimádás: Jézus Szíve, szeretettől lángoló tűzhely.
  • Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
  • Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk.
  • Szentségimádás novemberben: Szelíd és alázatos szívű Jézus, tedd szívemet a te szívedhez hasonlóvá!

2025

  • Jubileumi év – A remény zarándokai.
  • A hitre támaszkodó remény.
  • Örök élet reménye.
  • A keresztény ember igazi reménye.
  • A remény iskolája.
  • Mária, a remény csillaga – októberi ájtatosság.

Szatmári egyházmegye