Napi százhúsz adag meleg ebéd készül a máltaisok sepsiszentgyörgyi konyhájában

0
193

A tavaly márciusi induláshoz képest megháromszorozódott a sepsiszentgyörgyi szociális konyhán naponta elkészített ebéd mennyisége, a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezete által létrehozott és működtetett egységben alkalmanként 120–130 adag meleg ebéd fő. A támogatóknak köszönhetően az éjjeli menedékhely nappali foglalkoztatóját látogató hajléktalanokhoz, illetve félszáz idős emberhez is rendszeresen eljut a meleg étel.

A pályázati forrásokból kialakított szociális konyha a szeretetszolgálat Horgász utcai székházában működik, ahol négyfős csapat dolgozik azért, hogy a rászorulók napról napra elfogyaszthassák a frissen készített ebédjüket, melynek kiszállításáról is gondoskodnak. Székely Róbert programfelelős lapunk érdeklődésére elmondta, az ételmennyiség 70 százalékát díjmentesen kapják meg az arra jogosultak, mások bizonyos összeg ellenében. Megjegyezte, folyamatosan nő az igény a szolgáltatás iránt, naponta érkezik megkeresés hozzájuk, ezt követően kollégáik felkeresik a jelentkezőket, ellenőrzik és felmérik helyzetüket, ennek nyomán döntenek arról, ki kaphat meleg ebédet ingyenesen vagy esetenként egyéni hozzájárulás fejében.

Ami az alapanyagokat illeti, a sepsiszentgyörgyi szociális konyhát a regionális élelmiszerközpont (Banca Regională pentu Alimente Brașov – szerk. megj.) látja el különböző hozzávalókkal, ennek függvényében döntenek a szakácsok a napi menü összetételéről. Ez a szegénység leküzdése és az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett elkötelezett, nonprofit egyesület juttatja el Brassó, Hargita és Maros megye mellett Háromszékre is a szociális programokat futtató szervezeteknek, alapítványoknak az adományozó cégektől átvett élelmiszer-felesleget, azaz szavatossági időn belüli, fogyasztásra alkalmas termékeket. Székely Róbert ugyanakkor kiemelte, legfontosabb támogatójuk két sepsiszentgyörgyi vállalkozás, a Bertis, illetve a Diószegi Pékség. „Amit értünk tesznek, amit tőlük kapunk, óriási segítség. Nélkülük nem tudnánk működtetni a konyhát, kiszolgálni a rászorulókat” – fogalmazott. 

Demeter Virág Katalin / Háromszék