Elkezdődött az ökumenikus imahét Nagyváradon

0
975

Az összefogás és együttgondolkodás jegyében szervezett imaalkalmak január 13-án a nagyváradi evangélikus-lutheránus templomban kezdődtek, január 14-én a váradi egyházmegye főtemplomában Böcskei László üdvözölte az imára érkezetteket. Január 13-21. között tartják Nagyváradon a Krisztus-hívők egységének imahetét.

,,Szeresd az Urat, a te Istenedet (…) és felebarátodat, mint önmagadat!” (Lk 10, 27) A keresztények egységéért végzett imahét második alkalmára a nagyváradi római katolikus székesegyházban került sor.

Az összefogás és együttgondolkodás jegyében szervezett imaalkalmak január 13-án a nagyváradi evangélikus-lutheránus templomban kezdődtek, ahol hét felekezet fiataljai imádkoztak közösen.

Második alkalommal az egybegyűlteket Pék Sándor székesegyházi esperes-plébános köszöntötte. „Ma a keresztények látható egységéért imádkozunk. Az idei ökumenikus imahét témája, amelyet az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus tanács választott, így szól: Szeresd az Urat, a te Istenedet (…) és felebarátodat, mint magadat (Lk 10,27). Burkina Fasóban a háziak kalabasból (kancsóból) kínálják vízzel a messziről jött fáradt vendéget. Ez a szíveslátás, vendégszeretet és közösség jele. Miután a látogató felfrissült, kezdődhet a beszélgetés a látogatás céljáról. Lelki frissességünk táplálása végett nyitott szívvel imádkozzunk, és kérjük az egész világra Isten bőséges áldását”, tanácsolta.

Ezután Böcskei László megyés püspök üdvözölte a római katolikus, a görögkatolikus, az ortodox, a református, az evangélikus, az unitárius, a pünkösdista és a messiási zsidó hitközség tagjait, a paptestvéreket és a híveket. Úgy fogalmazott: a magát Krisztust jelképező oltár köré gyűltek egybe azért, hogy közösen imádkozzanak, hogy a mi életünkben is megvalósuljon a szeretet, melyre Jézus hívott meg bennünket. Csakis az ő szeretetével tudunk ugyanis az ő fényében járni, és sokan sokfélék vagyunk ugyan, de összeköt minket Isten felénk áradó végtelen szeretete.

Elmélkedésben Nagy Dávid, a Nagyváradi Messiási Zsidó Hitközség apostola arra hívta fel a figyelmet: a Tóra legelső könyvében olvasható a két legnagyobb parancsolat, miszerint Szeresd az Urat, a te Istenedet és felebarátodat, mint önmagadat. Maga a Názáreti állította, amikor megkérdezték tőle, hogy mi a legnagyobb parancsolat, azt, hogy a legelső az, hogy szeretni Istent, a mi Urunkat, teljes szívünkből, lelkünkből, elménkből és erőnkből. Másként idézte azonban a Szentírást, mint ahogy az írva van. Apróságnak tűnő részlet, de mégis fontos, hogy a felsorolásban az „elménkből” szót is említette, ami nincs benne a Tórában. A zsidó törvények szerint ugyanis rettenetes sorsa lesz annak, aki hozzáad vagy elvesz valamit mindabból, ami a Szentírásban le van írva, mert ember nem módosíthatja Isten szavát. A farizeusok és a vallási vezetők azonban mégsem kritizálták a Názáretit, amikor hozzátett még egy elemet, és ez azt bizonyítja, hogy ő nemcsak embert volt, hanem az Atyának a fia is, magyarázta Nagy Dávid. Hozzátette: a felebarátunkat pedig akkor szeretjük a leginkább, ha befogadjuk szívükbe a Fia által Istent, aki a végtelen szeretet.

A továbbiakban zsoltárok hangzottak el, illetve imádkoztak az egyházak képviselői, a reformátusokat Kövendi István váradrogériuszi tiszteletes, az evangélikus-lutheránusokat Mátyás Attila lelkész, az unitáriusokat Kardos József lelkipásztor képviselte. A zenei szolgálatot a székesegyház kórusa látta el.

Az ökumenikus imaalkalmak további alkalmai Nagyváradon

Január 15., hétfő, 18 óra: unitárius templom; január 16., kedd, 18 óra: a Messiás-hívő Zsidó Hitközség zsinagógája; január 17., szerda 18 óra: evangélikus-lutheránus templom; január 18., csütörtök, 18.30 óra: Tabor pünkösdista templom; január 19., péntek, 18 óra: Szent Mihály és Gábriel arkangyalokról nevezett ortodox templom; január 20., szombat, 18 óra: váradréti református templom; január 21., vasárnap 18 óra: Szent Miklós görögkatolikus katedrális.

Az imaalkalmakon a görögkatolikus Caritas szegénykonyhájának működését lehet anyagilag támogatni.

Ciucur-Losonczi Antonius

Fotó: váradi egyházmegye

MEGOSZTÁS