Az olvasás, az irodalom, a barátság ünnepe

0
464
A KALOT olvasóklubok I. Szakmai találkozója keretében Bodó Julianna beszélgetett Visky András íróval. Fotó: KALOT

Kezdjük az új évet könyvekkel – ez a gondolat szülte hetilapunk Fókusz rovatának írásait, az első idei összeállítást. Miközben vitázunk, olvas-e a mai ember, illetve konstatáljuk, hogy megváltoztak az olvasási szokások, mi úgy döntöttünk, nem vizsgáljuk a jelenséget, nem is próbáljuk eldönteni, a fiatalok hogy, az idősek pedig mit olvasnak, hanem ajánlunk néhány jó olvasmányt. Hiszen elsősorban olvasni kell, olvasni jó! Ki-ki megtalálhatja a neki valót, és azt el fogja olvasni, papíralapú vagy elektronikus könyvként. Frissen megjelent kötet, klasszikus, minden választás mögött élmény, gondolat, érzés, önreflexió áll. Az összeállításban szerepelt egy olvasóklub-kezdeményezés is: évtizedes hagyomány e körökben együtt örülni a könyvnek, megosztani az olvasás élményét, továbbgondolni az olvasottakat, és közben jóízű, tartós barátságokat is kötni. A friss hírek közt felfedezhettük, hogy a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség is olvasóklubot indít idén. Olvasni, az olvasmányélményt megosztani jó!

Székedi Ferenc a KALOT Olvasóklubokról ezt mondta rádiós jegyzetében: „Jó érzés volt hallani, hogy azért bármiféle közvélekedés ellenére vannak, akik továbbra is olvasnak, és nem is akárhogyan. Értően, érzően, kitartva a szellemi értékek mellett.”

Az első KALOT Olvasóklub Csíkszeredában 2010 őszén kezdett működni. Azóta további 11 csoport alakult, a 110 tag havonta elolvasnak egy-egy irodalmi művet, majd egy közös találkozás keretében, egy szakmai vezető koordinálása mellett átbeszélik a könyvet. Jelenleg 12 olvasóklub csoportot működtet a KALOT Csíkszereda mellett további négy városban: Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Székelykeresztúron. A KALOT olvasóklubjai: a Kiválasztottak, a Könyvhalászok, a Holdlakók, a székelyudvarhelyi Könyvjelzők csoportja, valamint a vásárhelyi Lechner Intézet és a Kuckolók, Biciklivel Vág(y)ódók, A hetedik, Szövegközelben.

Az évek és a közös olvasmányélmények közösséggé, baráti társasággá formálták e klubokat.

2023-ban első alkalommal szerveztek közös találkozót a csoportok számára. Közel 60 résztvevővel zajlott KALOT olvasóklubok I. Szakmai találkozója 2023. november végén. Bodó Julianna beszélgetett Visky András íróval.

Szakmai műhelymunkákat vezetett Bodó Julianna, Csonta Noémi, Kisgyörgy Ilona, Silye-Kiss Krisztina, Csenge Szabó, Zavaszki Annamária ilyen témákkal: Nőírók nőkről – nem csak nőknek; Hogyan módosítja, torzítja, befolyásolja az emberi kapcsolatokat a diktatúra? Dragomán György A fehér király című regénye alapján; Szürrealista Kutatások Irodája – Egy avantgárd alapszöveg intellektuális és művészi tétjeinek feltérképezése; Toposzok az irodalomban – A labirintus; Én, a gyerek – gyerekelbeszélők és történeteik (Máté Angi: Mamó, Dragomán György: Máglya, Visky András: Kitelepítés); Adaptációk nyomában. Mit nyújt a könyv, mit nyújt a film? (Margaret Atwood: A szolgálólány meséje, Kazuo Ishiguro: Ne engedj el, Franz Kafka: A per könyvadaptációk alapján); Olvasó(i)típusokról – szövegértelmezés Italo Calvino és Umberto Eco nyomán.

Az olvasás és az irodalom ünnepe volt!

KALOT