A csillag és a természeti jelenségek csak jelek, arra ösztönöznek, hogy tovább keressük a választ

Vízkereszt ünnepe a nagybányai Szentháromság-templomban

0
380
Fotók: nagybányai Szentháromság-plébánia Facebook-oldala

A víz megáldásának a szertartásával kezdődött vízkereszt ünnepén, január 6-án, szombaton délben a Bîndăroi Alexandru Irimia segédlelkész által bemutatott ünnepi szentmise a nagybányai Szentháromság-templomban.

Prédikációjában a szentmise celebránsa a napkeleti bölcsek Isten-kereséséről beszélt, az ő példájuk követésére buzdította a híveket. A pásztorok az angyaloktól kapták a Messiás születésének örömhírét, a napkeleti bölcsek azonban érdekesebb, kalandosabb úton jutnak el hozzá – mutatott rá a szónok. A csillag vezeti őket, ami azt jelzi, hogy Isten pedagógiájához tartozik a természet: felhasználja a természet jelenségeit, hogy közelebb vezessen magához. Napjainkban sajnálatos módon egyre inkább eltávolodunk ettől – állapította meg a segédlelkész.

A csillag és a természeti jelenségek csak jelek, arra ösztönöznek, hogy tovább keressük a választ. A válságok – amelyekből egyre gyakrabban van részünk – olyan helyzetek elé állítanak, amelyre nehéz értelmes választ találni, ezért máshol kell keresnünk a választ. A bölcsek is csak Jeruzsálemig jutnak el, a csillag ott eltűnik. Tehát a természeti jelenségek csak egy bizonyos pontig segítenek minket, a választ azonban tovább kell keressük, és tudnunk kell, hogy kitől kérjünk segítséget ebben a kérdésben. A bölcsek a papoktól kérnek segítséget, azoktól, akik ismerik a próféciákat. De a papok, akik ismerik az írást, nem csatlakoznak a bölcsekhez a keresésében. Ez azt jelenti, hogy nem elég, ha valaki ismeri a Szentírást, nem elég egész nap a templomban lenni, hinni is kell. A Szentírást meg kell élni, nem egy regény, amit csak elolvasunk. Ezért mondja Jézus, hogy nem mindenki megy be Isten országába, aki azt mondja, hogy Uram, Uram!, cselekedni is kell az Atya akaratát (Mt 7,21).

A bölcsek nem elégednek meg a tudással, látni akarják Istent, meg akarják érinteni. Ők elindulnak, elhagyják kényelmes palotájukat, hosszú utat tesznek meg. Ha meg akarod menteni házasságodat, ha szabadulni akarsz függőségedtől, mozdulj ki kényelmedből, segítséghez kell folyamodni! – tanácsolta a lelkipásztor.

Amikor megtalálják a gyermeket, nem lepődnék meg, mert nem egy hőst keresnek, megértik kicsinységét és törékenységét. Ajándékaikkal kifejezik hódolatukat, a felismerést, hogy ő Isten és ember.

Mi a bölcsek jutalma erőfeszítésükért? A Szentírás azt mondja: látták a gyermeket (Mt 2,11). Ő a legnagyobb jutalom, amelynél – a II. vatikáni zsinat tanítása szerint – semmi sem kívánatosabb. Ezt csak az alázatos szívűek érhetik meg, akik őszintén és mélyen keresik a választ. Akik nem elégednek meg az ismerettel, a tudással, hanem tesznek is valamit. Ha meg akarsz szabadulni attól, ami rabszolgává tesz, nyomorúságossá teszi az életedet, meg kell keresned a Megváltót, tudva, hogy aki keres, talál, aki zörget, annak ajtót nyitnak.

A szentmise végén a hívek szenteltvizet vihettek magukkal otthonaikba.

Forrás: nagybányai Szentháromság-plébánia