Vízkereszt továbbvezet karácsony titkának a megértésében

0
996
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Vízkeresztkor, Urunk megjelenésének ünnepén, január 6-án Böcskei László nagyváradi megyés püspök végezte el Nagyváradon az ilyenkor szokásos vízszentelés szertartását. Köszöntő beszédében azt mondta: ez egy olyan ünnep, amely továbbvezet bennünket karácsony titkának a megértésében. Ez volt valamikor az első évszázadokban a karácsony.

Jézus Krisztus, aki Betlehemben született meg értünk, új időt, kezdetet és új lehetőségeket hirdetett meg számunkra. Évszázadokon keresztül visszhangzik az ő hívó szava: induljunk el, keressük meg őt, fedezzük őt fel a mai világban és a mi életünkben is, ahogy a napkeleti bölcsek is tették. Elindultak, hogy követve a csillagot megtalálják a Megváltót. Ne féljünk a mindennapi gondjainkkal, terveinkkel Isten elé állni. Ő megadja a lehetőséget, hogy vele együtt gazdagítsuk, szépítsük életünket a hitnek az útján.

A szentmisén részt vettek a magyar csillagénekes betlehemezők is Benedek Ramóna hitoktató vezetésével, akiket Böcskei László megyés püspök áldott meg. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 7.B osztályából Perei Bence, Perei Dániel, Szabó Géza és Varga Nimród képviselik majd a magyarországi és romániai betlehemezőket napkeleti bölcsekként, az európai csillagénekesekkel együtt Brüsszelben, ahol az Európai Parlament alelnöke, Rainer Wieland fogadja őket január 10-én. A diákok január 9–12. között Varga-Berta József, az Európai Magyar Fiatalokért Alapítvány elnöke, Harácsek Klementina osztályfőnök és Benedek Ramónia hitoktató kíséretében látogatnak Brüsszelbe.

Vízkereszt az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Az egyház ezen a napon emlékezik meg a napkeleti bölcsekről, és ezen a napon szentelik meg templomainkban a vizet. Ezzel a vízzel hinti meg a pap a lakásokat, amikor a házszentelés alkalmával elviszi a karácsonyi örömhírt a családokhoz, és együtt imádkoznak Isten áldását kérve az új esztendőre. Az ajtófélfára ilyenkor felkerül a kereszt jele, az évszám és a három betű: C, M, B, ami egyik értelmezés szerint a három napkeleti bölcs latin nevének kezdőbetűi (Caspar, Melchior, Balthasar), másik értelmezés szerint pedig az áldás latin szövegére utal: Christus Mansionem Benedicat! (Krisztus áldja meg ezt a hajlékot!).

Forrás: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala